Az amerikaiakat már nem boldogítja a pénz

Gazdaság Világ

Az Egyesült Államok gazdasági növekedése nem jár együtt az egyének boldogságának és jólétének emelkedésével, vagyis az USA elérte, sőt meghaladta azt a pontot, amikor a pénz nem boldogít – olvasható a Pénzügyi Szemle összefoglalójában.Az UNICEF még 2013-ban végzett egy kutatást, melynek során 29 országban hasonlították össze a gyermekeket boldogság és jólét tekintetében. Az eredmény igencsak meglepő, az USA ugyanis csak a 26. helyet érte el a felmérésben, messze lemaradva a fejlett nyugat-európai országoktól, sőt Kanadától, Szlovéniától és Magyarországtól is.

Hogyan lehet az, hogy a világ legnagyobb és legbefolyásosabb gazdaságában ennyire nem jár együtt a sok pénz a boldogsággal? A válasz egyszerű, mint ahogyan arra Richard Easterlin az 1974-ben írt tanulmányában rámutatott: a pénz csak egy bizonyos pontig teszi boldogabbá az embereket, vagyis a fejlett gazdaságok el fognak jutni – pontosabban már el is jutottak – arra a pontra, ahol a több pénz nem boldogít.

Hol van ez a bizonyos pont? A választ Angus Deaton és Daniel Kahneman a 2010-es tanulmányban adja meg – azóta az összegek az infláció nyomán változhattak -, az USA-ban ez a pont a családonkénti éves 75 000 dolláros jövedelemnél van – megközelítőleg 21 millió forint -, ezen összeg fölött sem az egyének, sem a családok boldogsága nem növekszik tovább.

Az embereket ezen a bizonyos ponton túl az teszi a legboldogabbá, ha szeretett családtagokkal, barátokkal tölthetik az idejüket, emellett ha olvashatnak, pihenhetnek, sétálhatnak, sportolhatnak. Érdekes még a munka helye a képletben, maga a munka nem teszi boldoggá az embereket, a munka hiánya azonban boldogtalansághoz, sőt az egészség megromlásához vezet.

Összességében tehát, maradva az USA-nál, az embereket az teszi boldoggá, ha van munkájuk, a családi jövedelem eléri legalább a 75 000 dollárt, a lehető legtöbb időt töltik a családdal, barátokkal, ami mellett jut egy kicsi pihenésre, sportra és feltöltődésre is. Úgy tűnik, hogy miután az USA-ban munka van, GDP van, jövedelem van, a boldogtalan növekedés oka a felsorolás második felében, vagyis a barátokkal/családdal kapcsolatos résznél keresendő…