42 ezer család 108 milliárd forintot igényelt már otthonteremtésre

Gazdaság Ország

Az otthonteremtési program elindulása óta már 42 ezer család nyújtott be támogatási kérelmet, az igénylések összértéke pedig meghaladta a 108 milliárd forintot – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára azt közölte, hogy az Országgyűlésnek benyújtott költségvetési javaslat szerint jövőre a kormány 226 milliárd forintot fog otthonteremtési támogatásra fordítani. Ez azt jelenti, hogy hat év alatt csaknem a kétszeresére, 82 százalékkal nőtt az otthonteremtésre fordított támogatások nagysága – fűzte hozzá.

Azt hangoztatták, hogy amíg a mostani kormány hivatalban van, mindenképpen lehet számítani az otthonteremtési támogatásokra, a program célja pedig az, hogy a gazdaság élénkítése mellett a fiatalok gyermekvállalását, családalapítását is támogassák.

Dömötör Csaba arról beszélt, hogy jelentősen nőtt a lakásépítési kedv Magyarországon, és ez a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylésének adatain is jól látszik.

Az idei első negyedévet a tavalyival összehasonlítva csaknem másfélszeresére nőtt a csok-ot igénylők száma, miközben a támogatási kérelmek összege megduplázódott.

A lakásépítési kedv javulását jelzi az is, hogy az idei első negyedévben 47 százalékkal több lakás épült a tavalyi azonos időszakhoz képest, az egyszerű bejelentések száma pedig 90 százalékkal nőtt – mondta.

A csok járulékos hatásai közé sorolta, hogy ha 10 ezerrel több lakás épül, akkor az fél százalékkal “dobhatja meg” a gazdasági növekedést és 14-16 ezer új munkahelyet hozhat létre. A csok a gyermekvállalást is ösztönzi, ezért nemzeti ügy az otthonteremtés – hangoztatta.

A kormány folytatja az otthonteremtési programot, szerinte ugyanakkor az ellenzéki pártok támadás alatt tartják azt. Véleménye szerint Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje is elvenné a magyar családoktól az otthonteremtés lehetőségét. Szerinte Botka László is olyan, mint a korábbi szocialista vezetők, akik a 2002-es kormányváltás után eltörölték az akkori otthonteremtési programot.

“El a Rolex órás mancsokkal az otthonteremtési programtól” – fogalmazott.
Novák Katalin azt hangoztatta, hogy a 2018-as költségvetés is a családok költségvetése lesz, és ahogy 2010 óta minden évben, jövőre is növekednek a családokra fordított források.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az otthonteremtésben támogatott 42 ezer család mára már egy nagyvárosnyi közösséget jelent. Fontos kihívásnak mondta ugyanakkor, hogy megfordítsák a negatív demográfiai tendenciákat. Szerinte ezt nem erőszakos betelepítéssel kell megoldani, hanem belső erőforrásokkal, és ezt a célt szolgálja a gyermekvállalást ösztönző otthonteremtési program is.