Átlagosan 15,4 százalékkal nőttek a lakásárak tavaly

Gazdaság

Átlagosan 15,4 százalékkal, reálértéken 13,5 százalékkal emelkedtek a lakásárak tavaly – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken közzétett lakásárindex jelentéséből.

A lakásárak éves növekedési üteme még mindig a fővárosban volt a legmagasabb, meghaladta a 22 százalékot, míg az egyéb városokban átlagosan 13,8 százalékot, a községekben 9,3 százalékot tett ki.
A negyedik negyedévben mindössze egy százalékkal nőttek a lakásárak az előző negyedévi 5,7 százalék után, reálértelemben pedig érdemben nem volt változás.
Területi megoszlás alapján a lakásárak növekedése szintén lassult a fővárosban és a vidéki városokban az utolsó hónapokban, Budapesten az előző negyedévben megfigyelt 4,5 százalékról 1,6 százalékra, míg a többi városban 3,8 százalékról 2,2 százalékra. A községekben viszont csökkentek a lakásárak a negyedik negyedévben.
A vidéki lakások ára nominálisan 1,3-3,8 százalék között változott a különböző régiókban 2016 utolsó negyedévében. A legnagyobb mértékben, 3,8 százalékkal Dél-Alföldön, míg a legkisebb mértékben Közép- és Dél-Dunántúlon emelkedtek a városi lakások árai. A vidéki városok lakásárainak éves dinamikájában már nagyobb volt a szórás: Közép-Magyarországon drágultak legjobban, csaknem 18 százalékkal 2016 végén, míg Észak-Magyarországon ugyanekkor csupán mintegy 10 százalék volt az éves növekedés.