3 százalékkal drágultak a lakásbiztosítások az első negyedévben

Gazdaság

A tavalyi 22 500 forintnál mintegy három százalékkal drágábban, 23 100 forintos átlagdíj ellenében kötöttek lakásbiztosítást az ügyfelek az idei első negyedévben – derült ki a Netrisk.hu adataiból.

Az online biztosításközvetítő portál tájékoztatása szerint nem a biztosítók emelték díjaikat, hanem az ügyfelek tudatossága erősödött.
Az alulbiztosítás elkerülése érdekében az ügyfelek 8 ezer forinttal magasabb négyzetméterenkénti újraépítési költséggel kalkulálnak, emellett a szerződések immáron közel 40 százalékához kötnek valamilyen kiegészítő biztosítást, míg ez az arány két évvel ezelőtt még csak 31 százalékos volt – közölte a portál.
A díjak szintje településtípusonként jelentős eltérést mutatott, a fővárosban volt a legdrágább, évente 28 000 forint, míg a megyeszékhelyeken 21 600 forint, nem sokkal több, mint az egyéb hazai településekre jellemző 21 000 forintos átlagdíj.
Az Union Biztosító arról tájékoztatott, hogy az elmúlt évben a lakásbiztosítások 12 százalékához kapcsolódott kárbejelentés. A bejelentések leggyakrabban csőtöréshez, illetve vihar- és üvegkárokhoz kapcsolódtak, az összes káreset 38 százalékát pedig tűz- és más elemi kár (vihar, villám, jégverés) tette ki. A bejelentett károk alapján a biztosító átlagosan 52 ezer forintot térített ügyfeleinek.