Több mint 200 milliárd forintnyi pályázat indul lakóépületek energetikai korszerűsítésére

Gazdaság

Több mint 200 milliárd forint visszatérítendő támogatás jut lakóépületek energetikai korszerűsítésére, az állami fenntartású közintézmények számára pedig 150 milliárd forintnyi pályázat indul a következő hónapokban – jelentette be Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára Budapesten a Széchenyi Programiroda információs napján.

Ismertette: a lakóépületek energetikai korszerűsítésére a központi régióban 100, a központi régión kívül 105 milliárd forint jut. A 0 százalékos kamatozású, 90 százalék intenzitású pályázatok segítségével akár a felére is csökkenthetnek a rezsiköltségek – jegyezte meg. Hozzátette: szinte mindenre pályázni lehet, amivel csökkenthető az energiafelhasználás. A keretösszeg mintegy 50 ezer ingatlan korszerűsítésére lehet elegendő, a támogatási érték felső határa lakóházak esetén 10 millió, lakások esetében 7 millió forint.
Az államtitkár közölte, nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, önkormányzatok és közintézmények számára is biztosítanak visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatást energetikai korszerűsítésekre. Elmondta azt is, hogy több pályázat indul a megújuló energia támogatására, így például gazdasági társaságok napelemparkok létesítésére visszatérítendő, nulla százalék kamatozású támogatáshoz juthatnak. Szabó Zsolt szerint 2020-ra a megújuló energia részaránya elérheti a kormány által vállalt 14,65 százalékos arányt a teljes energiafelhasználáson belül.
Az államtitkár felhívta az önkormányzatok figyelmét, hogy a közeljövőben megemelt kerettel újra megnyílik a VEKOP energetikai programcsomagja, a távhőszolgáltatás olcsóbbá tételét pedig 50 százalék intenzitású, 45 milliárd forintos keretösszegű pályázatokkal segítik. A központi régióban kiemelt beruházásként, 50 milliárd forintból új erőmű épül a következő 5 év során: a hulladék és szennyvíziszap energetikai hasznosítására épülő üzem működtetése sem a lakosságot, sem az önkormányzatokat nem terheli – tette hozzá.
Szabó Zsolt szerint a most induló pályázatok vissza nem térő lehetőséget jelentenek a lakosság, a vállalkozások, az önkormányzatok és állami intézmények számára. Felhívta a figyelmet az támogatások átgondolt felhasználására, így például az iskolák állami fenntartású, önkormányzati tulajdonú intézményként akár több program kiírásaira is pályázhatnak.
Az államtitkár közölte: valamennyi pályázat megnyílik az év első felében, a szerződéskötések várhatóan 2018 tavaszáig lezárulnak. Hozzátette: a támogatások révén a kormány terveinek megfelelően tovább csökkenhet a felhasznált energia mennyisége és az energiaköltség is.
A most induló pályázatok részletei a Széchenyi Programiroda honlapján lesznek elérhetők.