Kivásárolja a Hunépet a kormány

Gazdaság

Az idei növekedés után jövőre tovább emelkednek a bérek a felsőoktatásban – mondta Palkovics László oktatási államtitkár szerdán, budapesti sajtótájékoztatón. Kitért arra is, hogy a kancellári rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket és zajlik a PPP-konstrukciók kiváltása is.

Az oktatási államtitkár kifejtette: a felsőoktatásban az idei januári 15 százalékos emelés után 2017 januárjában további öt százalékkal nőnek a keresetek. A jövő évi emelést 2018-ban követi egy újabb ötszázalékos lépcső, így összességében 27 százalékkal lesznek majd magasabbak a keresetek.

Palkovics László elmondta, dolgoznak további, az illetményeket érintő, a felsőoktatásban dolgozók munkájának elismerését célzó lépésen. Jelezte: komoly minősítési rendszert vezetnének be, ennek feltételeit a rektori konferenciával közösen munkálják ki.

Felidézte, hogy két évvel ezelőtt fogadták el a felsőoktatási stratégiát, és azt mondta: már akkor megfogalmazták, hogy azt meghatározott időnként felülvizsgálják. Ez megtörtént, és azt a Felsőoktatási Kerekasztal és a Felsőoktatási Tudományos Tanács is megállapította, hogy az elveket illetően lényeges változás nincs, az irányok továbbra is meghatározóak.

Kitért arra: az orvosképzés átalakításáról szerdán tárgyalt az illetékes professzori bizottság, a javaslataikat átvezetik és a dokumentum visszakerül a kormány elé. Ez tartalmazza a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem fejlesztését is. Jelezte: nekiláttak az agrárstratégia kidolgozásának is, ennek társadalmi vitája zajlik, arról az illetékes rektorokkal szerdán tárgyal. A természettudományi karok dékánjaival, a műszaki területtel szintén egyeztettek.

A PPP-kiváltásokról elmondta: áttekintették a konstrukciókat és megkezdődött a kiváltás folyamata, számos intézmény ugyanis nehéz helyzetbe került emiatt. Az első megállapodások megtörténtek, idén csaknem 29 milliárd forint értékben 12 konstrukciót váltanak ki.

A kancellári rendszerről szólva az oktatási államtitkár kifejtette: annak bevezetése beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A felsőoktatási intézményeknek kifizetetlen számlájuk csak olyan mennyiségben van, ami a rendelkezésükre álló forrásokból rendezhető – közölte, hozzátéve: a pénzkészlet októberben csaknem 131 milliárd forint volt.

Az intézményi átalakulások lezárultak, ami folyamatban van még: a bajai Eötvös főiskola vízmérnöki képzését a közszolgálati egyetemhez integrálják a jövő évtől, illetve a Műegyetem gazdaságtudományi kara várhatóan az ELTE-hez kerül jövő augusztustól – közölte Palkovics László.