Ipari célú üveghabot fejleszt a Daniella Ipari Kft. és a BEKS Kft.

Gazdaság

Az építőiparban használatos üveghabot fejleszt a Daniella Ipari Kft. és a BEKS Kft. konzorciumi együttműködésben 903,96 millió forintból, 565,47 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból (GINOP) – közölte a debreceni székhelyű Daniella Ipari Park Szolgáltató Kft. pénteken az MTI-vel.

A konzorciumi tagok célja újrahasznosítással a veszélyes és nem veszélyes nyers hulladéküvegből környezetbarát szigetelő termékek előállítása. Ehhez speciális gépeket és eszközöket fejlesztenek.

A táblás üveghab elsősorban lakó- és irodai épületek, ipari létesítmények utólagos hőszigetelésére, a veszélyes hulladéküvegből készült üveghab pedig útalapként, aljzatbeton alatti hőszigetelőként, út- és vasútépítésnél szigetelőanyagként használható. A terméket főként építkezési anyagokkal kereskedő cégeknek fogják értékesíteni.

A közlemény szerint a két cég a fejlesztéssel e területen piacvezető szerepet tölthet majd be Kelet-Közép-Európában, ahol a legmagasabb az alacsony épületenergetika hatásfokkal rendelkező épületek aránya.

A fejlesztéstől (az üveghab szigetelő tábla és granulátum értékesítéséből) éves árbevételük duplázódását várják.

A projekt 2016. szeptember végén kezdődött, és várhatóan 2018 őszén fejeződik be, a beruházás várhatóan a projekt befejezését követő 3 éven belül megtérül.

A Daniella Ipari Kft. 2004-ben alakult családi vállalkozás. A vállalat része a tulajdonosok által birtokolt, 2015-ben 10 milliárd forintot meghaladó árbevételű cégcsoportnak, amely üveghab granulátumot gyárt, ahhoz kapcsolódó K+F tevékenységet végez, illetve ipari ingatlanok bérbeadásával és üzemeltetésével foglalkozik.

A Daniella Ipari Kft. tájékoztatásuk szerint 2014-ben nettó 512,9 millió forint árbevételre tett szert, ami 2015-ben 472,8 millió forintra csökkent. A társaság adózás utáni eredménye tavaly 57,2 millió forint volt, 70,3 millióval kevesebb, mint 2014-ben. A cég dolgozóinak száma a pályázat benyújtását megelőző évben 10 volt, ez a projekt hatására eddig 5-tel bővült, és további 7-8-cal fog nőni.

A BEKS Kft.-t 1993-ben alapították, informatikai rendszerintegrációval foglalkozik. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a kft. 2015-ben nettó árbevétele 385 millió volt, 2014-ben pedig 644 millió forint. A társaság adózás utáni eredménye 5,757 millió forint volt; 74,888 millióval kevesebb, mint 2014-ben.