Szakértők: a lakásépítés kétszeresére nőhet 2018-ra

Gazdaság

A lakásépítési engedélyek látványos növekedése miatt jövőre 16 ezer, 2018-ban pedig 20 ezer új lakás átadására lehet számítani. A piacot azonban lassíthatja a kapacitáshiány. Az új lakások számában bekövetkezett 14 százalékos növekedés a jellemzően még a tavaly elkezdett beruházásoknak köszönhető, ebben még nem látszik a lakásépítést ösztönző állami intézkedések hatása – kommentálták szakértők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön kiadott lakásépítési-engedélyezési jelentését.

A KSH adatai szerint a kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakások építésére vonatkozó egyszerű bejelentések száma 148,5 százalékkal, két és félszeresére nőtt az idei év első három negyedévében a múlt év azonos időszakához képest. A megépített lakások száma 14 százalékkal haladta meg a tavalyit.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint az idei lakásépítési adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a lakásépítési kedv fokozódik, ebben pedig az alacsony bázis is szerepet játszik, az elmúlt években ugyanis nagyon kevés új lakás épült.

Az elmúlt években nem volt igény az új lakásokra, miközben a lakásépítési kapacitások rendelkezésre álltak. Fordult a kocka, igény van az új építésű lakásokra, ám a kapacitások, részben a munkaerőhiány miatt, szűkösnek tűnnek – fogalmazott a szakember. Hozzátette: bár az évi 16-20 ezer lakás átadása jelentős növekedés az utóbbi évekhez képest, a válság előtti szintektől elmarad, és kevés ahhoz is, hogy pótolja a lakásállomány amortizációját, amihez évi 30-40 ezer lakás megjelenésére lenne szükség.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt emelte ki, hogy az átadott új lakások számában bekövetkezett 14 százalékos növekedés a jellemzően még a tavaly elkezdett beruházásoknak köszönhető, a lakásépítést ösztönző állami intézkedések hatása még nem látszik ebben az adatban.

Az új lakásokra kiadott építési engedélyekből várhatóan 1-1,5 éven belül lesznek valódi lakások, várhatóan 2018 közepéig 15-20 ezer új lakás kerülhet piacra az ingatlan.com előrejelzése szerint – állapította meg. Balogh László szerint a növekvő kínálatra meg is van a kereslet. Az ingatlan.com adatai szerint idén több mint 16 százalékkal nőtt az új lakások iránt érdeklődők száma egy év alatt, de a kínálat még nagyobb ütemben bővült. 2016. november elején 54 százalékkal több új lakást hirdettek a beruházók tavaly novemberhez képest, és így már több mint 13 ezer lakásból válogathatnak a lakásvásárlók, bár ezeknek a túlnyomó része csak 2017 második felében, és 2018-ban készül el.

Bár a harmadik negyedévben a másodikhoz képest 9,1 ezerről 7,3 ezerre csökkent az új lakásokra kiadott építési engedélyek száma, az idei eredmények így is többéves csúcsot jelentenek, tette hozzá. A szakember azt is hangsúlyozta, hogy A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) különösen kedvezőnek tartja, hogy az engedélyek számának emelkedése elkezdett fokozottan megjelenni a tényleges lakásépítésekben is. A fordulat egyértelműen a kormány otthonteremtési programjának köszönhető.

A minisztérium kommentárja szerint a kínálati oldalt illetően kedvező fejlemény, hogy 2016 első három negyedévében a továbbértékesítésre szánt, vállalkozások által épített lakások aránya a korábbi 41 százalékról 51 százalékra emelkedett.

A keresleti oldalon a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) bizonyul jelentős segítségnek. Az év első kilenc hónapjában csaknem 20 ezer család nyújtotta be a kérelmét a csok iránt, amely összességében 56,5 milliárd forint értékű támogatást jelent. Az alacsony kamatkörnyezet, valamint a lakosság foglalkoztatási és jövedelmi helyzetének javulása szintén segíti a háztartások lakásberuházási döntéseit. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2016 első három negyedévében megközelítőleg 40 százalékkal emelkedett az új lakáshitelek összértéke éves összevetésben.

Az NGM a következő negyedévekben is a lakásépítések számának további emelkedésére számít a tartósan kedvező gazdasági környezet és a CSOK szabályainak szeptemberben bejelentett újabb kedvező módosításai miatt.