Tartós maradhat a kiskereskedelmi forgalom bővülése

Gazdaság

Egyebek mellett a reálbérek növekedésének, a foglakoztatás emelkedésének, valamint a fogyasztás erősödésének köszönhetően az év további részében is tartós maradhat a kiskereskedelmi forgalom bővülése az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők szerint.

A KSH legfrissebb közlése szerint júniusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 5,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője éves átlagban 5 százalék körüli kiskereskedelmi forgalomnövekedésre számít, a tavalyi 5,8 százalékos bővülés után. A fogyasztás bővülését a reálbérek jelentős növekedése, a foglalkoztatás emelkedése, a személyi jövedelemadó (szja) csökkentése, valamint a lakástámogatások kiterjesztése és a lakáspiac élénkülése is támogathatja.

Arra is rámutatott, hogy bár idén a nettó reálbérek 6,5 százalék körül emelkedhetnek, azonban az egyes ágazatokban jelentkező szakemberhiány miatt lényegesen gyorsabb lehet a bérkiáramlás, az az a reálbérek a vártnál nagyobb mértékben emelkedhetnek, így a kiskereskedelmi forgalom bővülése akár a várakozásokat is meghaladhatja.

Hozzátette: az első negyedévi 4,4-ről, a második negyedévben 6 százalékra gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése, ez pedig hozzájárulhat a GDP növekedés gyorsulásához a második negyedévben.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiskereskedelmi forgalom bővülése júniusban a munkanaphatással kiigazított index alapján nem változott az előző hónaphoz képest, azonban a szektor így is várakozásokon felül teljesített. Mindez a fogyasztás fokozatosan emelkedésével és a lakosság rendelkezésre álló jövedelem tartós bővülésével magyarázható.

Az elemző szerint a második negyedéves GDP-növekedés éves szinten eléri majd a 2,3 százalékot.

Virovácz Péter közölte: a nem-élelmiszerjellegű boltok forgalmának 9,7 százalékos bővülése a labdarúgó Európa-bajnokságnak köszönhető, hiszen ennek következtében megnőtt az elektronikai és egyéb tartós fogyasztási cikkek, valamint a szurkolói kellékek vásárlása.

Hozzátette:az üzemanyagárak 3,6 százalékos emelkedése egyrészt a tavalyi magas bázis, másrészt a fogyasztók árérzékenységének a következménye, hiszen júniusban az üzemanyagárak havi összevetésben emelkedtek.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank makrogazdasági elemzője szerint az kiskereskedelmi forgalom növekedését többek között a vasárnapi zárva tartás feloldása is segítette.
Az elemző úgy vélte, hogy az év második felében is hasonló ütemű növekedés várható, az év egészében pedig 5 százalékot meghaladó bővülést vár.

Hozzátette: az idén a háztartások fogyasztása lehet a GDP növekedés elsődleges motorja.