Kevés az informatikus és a mérnök Debrecenben

Gazdaság

Egy friss felmérés adatai szerint Magyarországon jelenleg 22 ezer informatikusra lenne szükség a már állásban lévők mellett. Mi a helyzet Kelet-Magyarországon?Tóth Benedek, a személyzeti tanácsadással foglalkozó Vision Recruitment Kft. üzletfejlesztési partnere a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában elmondta, már az óvodában el kellene gondolkodni azon, hogy a gyerekeket milyen formában lehetne a számítástechnika és a mérnöki szakma irányába terelni.

Mint mondta, Kelet-Magyarországon folyamatosan zajlanak a képzések, sok diplomás kerül ki az egyetemről, de a munkaerőpiacra kijutva nem tudják, milyen irányba induljanak el, az is elképzelhető, hogy azt sem tanították meg nekik, hogyan kell megírni egy önéletrajzot, így nehéz eladni magukat a piacon.

Hangsúlyozta, a legtöbb cég informatikusokat keres, ám Debrecenben is nagyon jellemző az SSC-szektor bővülése, több mint 4500-an dolgoznak most a szolgáltató központokban, ott is több száz embert tudnak felvenni. Olyanokat, akik több nyelven beszélnek, így egy adott pályakezdő fiatal akár azonnal elhelyezkedhet.