Közösségi iroda nyílt startup vállalkozásoknak Debrecenben

Gazdaság

Innovatív startup vállalkozásoknak nyitottak meg közösségi irodát csütörtökön Debrecen belvárosában, a kelet-magyarországi térségben egyedülálló inkubációs központot a Xanga cégcsoporthoz tartozó InnovAir Marketing Kft. működteti.

A közösségi iroda koncepciója az exponenciális technológiai fejlődés bölcsőjének számító kaliforniai Szilícium völgyben és Nyugat-Európában egyaránt népszerű a startup vállalkozások körében – mondta az átadáskor Herdon István, a Xanga cégcsoport elnök-vezérigazgatója.

Hozzátette: infrastruktúra-fejlesztő cégük a közösségi iroda átadásával nagy hiányt pótol, ezentúl partnereik igénye szerint asztalt, irodát, irodaházat, gyárat, iparcsarnokot is tudnak biztosítani a hazai és külföldi vállalkozásoknak.

Az Xponential Coworking Office nevet viselő debreceni közösségi iroda lehetővé teszi, hogy a magas színvonalú infrastrukturális és adminisztratív háttér mellett a nagy tudásbázissal rendelkező, betelepülő fiatal vállalkozások egymást segíthetik, és együttműködésükkel erősíthetik hatékonyságukat – magyarázta a Xanga vezetője.

Barcsa Lajos, Debrecen gazdasági alpolgármestere szerint a közösségi iroda sikeres modell lehet a városban a tudásbázisra építő vállalkozások számára.

Fontosnak nevezte, hogy az induló startup vállalkozások egymással is kommunikáljanak. Hozzátette: miután az egyetemi tudásbázis mellett immár az infrastruktúra is rendelkezésre áll, jó esély van rá, hogy a nemzetközi színtérre kilépő helyi startup cégek Debrecennek is jó hírét vigyék.

Nagy Nándor és ifj. Herdon István, az InnovAir Marketing Kft. alapítói tájékoztatása szerint a 40 munkaállomással rendelkező közösségi irodában akár egyetlen munkaállomást, de nagyobb irodákat is bérelhetnek a betelepülő cégek, használhatják a tárgyalókat és a technikai eszközöket.

A bérlők tetszés szerint választhatnak a félnap, nap, hét, hónap alapú csomagajánlatok között attól függően, mennyi időre van szükségük a kényelmi szolgáltatásokat – babzsák-sarok, fotelsziget – is biztosító irodára – részletezték az alapítók.