Átadták a debreceni cég által épített hulladékfeldolgozót Kovásznában

Gazdaság

Átadták a Kovászna megyei Lécfalván (Let) a megye integrált hulladékkezelő központját hétfőn, ám a megyében összegyűjtött hulladékot továbbra is a brassói hulladéktárolóba szállítják.

A létesítményt – mely negyven évre biztosítja a székelyföldi Kovászna megyében keletkező hulladék feldolgozását és tárolását – a debreceni Keviép Kft. építette. A beruházás értéke mintegy 20 millió euró (6 milliárd forint).

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a hulladékfeldolgozó üzembe helyezését bürokratikus akadályok késleltetik. A hulladékfeldolgozó ugyanis az Európai Unió pénzforrásainak a felhasználásával épült, és az EU szabályozása szerint versenytárgyaláson kell kiválasztani a létesítmény üzemeltetőjét. A kiválasztási procedúra a versenyző felek óvásai miatt több évig is elhúzódhat. A dél-romániai Giurgiu megyében három éve, Maros megyében pedig másfél éve húzódik a hulladékfeldolgozó cég kiválasztása.

Gratiela Gavrilescu román környezetvédelmi miniszter megállapította: nem szolgálja a környezet védelmét, hogy Kovászna megyéből a szomszédos Brassó megyébe szállítsák a hulladékot az után is, hogy felépült a hulladékfeldolgozó. Ígéretet tett arra, hogy közbenjár a létesítmény mielőbbi üzembe helyezéséért.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke az elmúlt 25 év egyik legjelentősebb Kovászna megyei beruházásának nevezte a hulladékgazdálkodó felépítését.

A politikus elmondta, 28 millió euró (8,4 milliárd forint) állt a megye rendelkezésére a hulladéktároló felépítésére, és a korábban használt szeméttárolók bezárására, a romániai törvények értelmében azonban a legolcsóbb ajánlatot tevő kivitelezőt kellett kiválasztaniuk, a Keviép pedig a munkát lényegesen olcsóbban vállalta.