Felavatták a Xanga új üzemét Debrecenben

Helyi hírek

Egységes, erős, önálló gazdaságot úgy tudunk építeni, ha jelentősen növeljük az ipar arányát – jelentette ki a nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön Debrecenben.

A kormány 2010-ben elkötelezte magát emellett, s az irányváltás sikeresen talpra állította a gazdaságot, megindult a növekedés – tette hozzá Seszták Miklós, a debreceni Xanga cégcsoport új, 16 ezer négyzetméteres termelő üzemének avatóján.

Csökken a GDP-arányos államadósság, nő az ipari termelés és az export, a foglalkoztatottak száma pedig tartósan négymillió felett van – sorolta az eredményeket a miniszter.

Seszták Miklós szerint most az a feladat, hogy “tartsuk az irányt, és megőrizzük a növekedési képességet”. Mint mondta, ennek érdekében a kormány a fejlesztési források kétharmadával segíti a magyar vállalkozásokat.

A miniszter elismeréssel szólt a debreceni Xanga cégcsoport munkájáról, amely “lehetőséget, világszínvonalú keret-feltételeket teremt azoknak a vállalkozásoknak, amelyek fantáziát látnak a térségben”.

Papp László, Debrecen fideszes polgármestere a régió egyik legsikeresebb ipari parkjának nevezte a Határ útit, ahol a cégek mintegy 5500 embernek adnak munkát.

Herdon István, a Xanga vezérigazgatója elmondta: a több mint 3 milliárd forintos beruházás, amelyhez egymilliárd forint vissza nem térítendő forrást nyertek az Észak-alföldi Operatív Program pályázatán, 250-300 embernek ad majd munkát.

Az új csarnokban, amelynek első üteme egy éve készült el, a svéd ASSA ABLOY csoporthoz tartozó FlexiForce magyar leányvállalata folytat fémipari gyártó tevékenységet – tette hozzá.
Elmondta azt is, hogy az elmúlt egy évben a Xanga cégcsoport befektetésével a Határ úti ipari parkban és a debreceni repülőtéren 13 projekt keretében összesen 55 ezer négyzetméter alapterületű ipari termelő és logisztikai raktár épült meg.

A fejlesztések eredményeként a létesítményekbe települő vállalkozások több száz újabb munkahelyet teremtenek Debrecenben – jegyezte meg Herdon István.