Felszámolják a debreceni villamosvonal-építésben is érdekelt céget

Gazdaság Helyi hírek

A Fővárosi Bíróság január 16-án elrendelte az Arcadom Zrt. építőipari vállalat felszámolását. A menedzsment és a tulajdonosok még megkísérelnek egy felszámolási egyezséget létrehozni – amennyiben ebben minden hitelező partner lenne -, és ezzel a társaság megszüntetését elkerülni. Ha ez nem sikerül, Demján Sándor magánvagyona terhére jelentős részben kártalanítja a befektetőket – közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

A cégvezetés a közlemény szerint éppen egy érdemi és konstruktív egyeztetés közepén tartott a finanszírozó Raiffeisen Bankkal, amit a bírósági döntés most megszakít. A banki hiteltartozás összege a Raiffeisen Bankkal szemben 3,4 milliárd forint, amely a hitelszerződésben rögzített garanciák, biztosítékok alapján előnyösen rangsorolt. Más banki tartozása nincs a vállalatnak. Nincs a cégnek bértartozása és a bérek utáni járuléktartozása valamint állami adótartozása sem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vagy az önkormányzatok felé.

A közlemény emlékeztet arra: Demján Sándor közvetett tulajdonosként több cégén keresztül, saját vagyonából 8 milliárd forint finanszírozást biztosított az Arcadom Zrt. és leányvállalatai túléléséhez az elmúlt években – akkor is, amikor a vállalat megrendelői nem, vagy késve fizettek -, ennyi veszteséget már átvállalt. Ezzel a társaság a cég tartozását 960 millió forintra vitte le a külső szállítók, alvállalkozók felé.

Ha a debreceni villamosvonal-építés Arcadomot megillető kifizetései – a projekt Európai Uniós finanszírozású – megtörténnek, abból közvetlenül az ottani alvállalkozókat fizeti ki a cég, így további 250 millió forinttal csökken a tartozása külső beszállítói felé.

Amennyiben a felszámolási eljárás folyamán nem sikerül felszámolási egyezséget létrehozni, Demján Sándor “a VOSZ elnökeként és felelős, etikus befektetőként úgy döntött, hogy magánvagyona terhére, jelentős részben kártalanítja a vállalat felszámolása miatt beragadt hazai beszállítókat” – áll a cég közleményében.

Az építőipari felszámolások gyakorlatában általában a felszámolási törvény által előírt 2 éves lezárási időszak végén, az úgynevezett F soros, nem biztosított hitelezők, beszállítók követeléseik átlagosan alig 5 százalékát kapták meg az elmúlt években.

Demján Sándor ezzel szemben a felszámoló biztos által visszaigazolt követeléseket egy faktorcégen keresztül, 70 százalékos tőkeértéken kifizeti. A követelésvásárlási szerződés ki fog térni arra is, hogy ha a felszámolási eljárás során, annak végeztével a megindított, vagy megindításra kerülő perekből, eszközértékesítésekből további pénzeszközök maradnak a nem biztosított hitelezőknek, akkor akár 100 százalékban is pénzükhöz juthatnak a hazai vállalkozók.

Hozzáteszik, Demján Sándor a kártalanítási összeget, vagyis a finanszírozást a faktorcég követelésvásárlásához saját vagyonából biztosítja, “azt is remélve, hogy ezzel példát tud adni más vállalkozóknak, cégtulajdonosoknak”. Hozzáteszik, korábban sem más magántulajdonos, de az állami cégeknél maga az állam sem vállalt át beszállítóktól veszteséget a felszámolások során.

A kártalanítási folyamat koordinálására Demján Sándor – az egyébként általa az Euroinvest Zrt. vagyonkezelésével megbízott – Boródi Ferencet kérte fel személyes megbízottjaként.
A több mint 650 korábbi alvállalkozó, beszállító közvetlenül is értesítést fog kapni a folyamatról a gyors lebonyolítás érdekében. A hitelezőknek a felszámolási törvény értelmében 40 napjuk van arra, hogy követeléseiket a felszámoló szervezet felé bejelentsék. Ezt követően a visszaigazolt követelések tulajdonosaival azonnal kapcsolatba lépnek, akár a felszámolási egyezséggel kapcsolatban, akár követeléseik kivásárlásával lesz teendőjük – ismerteti közleményében az Arcadom.