Debreceni páros

VI. Debreczeni ZAMAT Pálinka és Pároskolbász Fesztivál

Gasztro Helyi hírek

Idén hatodik alkalommal várja a különleges ízek és a minőségi zene kedvelőit a Debreczeni ZAMAT Fesztivál szeptember 23-25. között.

Több száz liter pálinkát és megközelítőleg tizenöt mázsa debreceni párost fogyasztott el a tavalyi harmincezer látogató a Zamaton, amely idén is az előző évben debütált helyszínen, a Nagyerdei Stadion előtti rendezvénytéren, illetve a HALL-ban várja a látogatókat.

Terítéken az igazi hungarikum

A tavalyi Zamat Fesztivált követően több év közös munkájának eredményeként, a debreceni páros kolbászt hungarikummá nyilvánították. A helyi különleges finomságok az idei fesztiválról sem hiányozhatnak, nyolc étterem kínálatában szerepel majd a debreceni hungarikum, melynek elkészítését eredeti receptúrák rekonstrukciójával a Debreceni Páros Kolbász Kódex írja elő. Újdonság lesz a 2016-os Zamaton, hogy ezúttal nemcsak éttermek, hanem a kolbász készítésének mesterei, ismert debreceni hentesek is ott lesznek a fesztiválon kiváló húskészítményeikkel, felidézve azokat az időket, amikor még a hentesboltokba is betérhettünk megenni egy frissen sült ízletes kolbászt.

Az elmúlt évhez hasonlóan a rendezvényen jelen lesz a Barabás Étterem, a Butiq, az Ikon, a Keszegsütő, a Krúdy Étterem, a Melange, a Régi Posta Étterem, de bemutatkozik a Zamaton a Márkó és Fiai Kft. nevet viselő helyi hentesbolt is. Az ételkínálat színes, változatos, de főképp étvágygerjesztő. Néhány fogás ízelítőül az „étlapról”: baconbe tekert sertésszűz cheddar mártással és házi burgonyalepénnyel; csülkös velős pacal, kolbász chips-szel; pljeskavica sült burgonyával, ajvár mártással és friss zöldségekkel; vaslapos csirkemell őszi salátával, mézes mustáros öntettel; burgundi marharagu szalvétagombóccal; sült kacsacomb őszi köntösben.

„A Zamat Fesztiválon együtt fejlődünk az éttermekkel, idén még kiemeltebben figyelünk arra, hogy a legváltozatosabb kínálatot biztosítsuk az érdeklődőknek. Természetesen a tavaly hungarikummá nyilvánított debreceni páros lesz a középpontban, de az éttermek széles választékkal, egyre inkább gourmet ételekkel készülnek” – fogalmazott Miklósvölgyi Péter fesztiváligazgató.

„Pálinka, szerelmem, légy az enyém!”

 A jó hangulathoz a több száz liter pálinkát tizenhat manufaktúra képviselői hozzák el Debrecenbe. Közel kétszáz termékkel képviseltetik magukat az ország legjobb pálinkaházai: Agárdi Pálinkafőzde, Bolyhos Pálinka, Bestillo, Csalló Pálinkaház, Márkházi Pálinka, Derecskei Gyümölcsös, Gusto Pálinkák, Gyulai Pálinka Manufaktúra, Magna cum Laude Pálinkák, Nobilis Pálinka, Panyolai Pálinkák, Rézangyal, Schiszler Pálinka, Szicsek Pálinkafőzde, Tarpa Manufaktúra, Tuzséri Pálinka Manufaktúra.

A pálinka rajongói idén azonban nemcsak megízlelhetik a manufaktúrák italait, de a kulisszák mögé is bepillanthatnak a szeptember 23-án, pénteken 11 órától kezdődő ingyenes szakmai konferencián, amelyen hasznos információkat szerezhet mindenki, aki főzi, főzeti vagy egyszerűen csak fogyasztja a nedűket. „A programot úgy állítottuk össze, hogy a szakmai szereplőknek és a Zamat Fesztivál közönségének is érdekes legyen, a pálinka értékesítéséről, kereskedelméről, a jövedéki szabályok változásáról, eredetvédelemről és a modern gyártási technológiákról egyaránt hallhatnak a résztvevők előadásokat” – tájékoztatott Komáromi János, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagja, aki tuzséri pálinkáival lesz kint a Zamaton.

A finom italok és ételek mellett az esti jó hangulatról a Magna Cum Laude, a Csík zenekar, a Parno Graszt feat. Szalóki Ági, az Ed Philips és a Mempshis Patrol, Falusi Mariann és az Irie Maffia énekesnőjéval, Senával fellépő Random Trip gondoskodnak, de a hamisítatlan nótázós, mulatós hangulat is megjelenik majd. A koncerteken kívül családi- és gyerekprogramokkal várják a szervezők napközben az érdeklődőket.

A Debreczeni ZAMAT Pálinka és Pároskolbász Fesztivál szeptember 23-án 14.00 órakor nyitja meg kapuit. A Nagyerdei Stadion előtti rendezvénytéren berendezett Zamatra pénteken és szombaton 17 óráig, vasárnap egész nap ingyenes a belépés, akár a vasárnapi családi ebédnek is kiváló helyszíne lehet a fesztivál.

Jegyárak: elővételben 1900 Ft/nap; a rendezvény napján, a helyszínen: 2400 Ft/nap.

További információk és elővételes jegyvásárlás:  www.zamatfesztival.hu

 

A Zamat Fesztivál részletes programja:

 

  1. szeptember 23., péntek

 

14:00 Kapunyitás

17:00 Vajda István bárzongorista (Zamat Színpad)

18:45 Ünnepélyes megnyitó

19:00 Parno Graszt, közreműködik Szalóki Ági (Zamat Színpad)

20:30 Csík zenekar (HALL)

22:00 Ed Philips and the Memphis Patrol – Elvis Live (Zamat Színpad)

23:30 Zamat buli – dj Orvos Gyuri (Zamat Színpad)

 

  1. szeptember 24., szombat

 

11:00 Kapunyitás

11:30 Jó ebédhez… – Vajda István bárzongorista (Zamat Színpad)

15:00 Zamat matiné élőzenével

19:00 Falusi Mariann: Az én kis XX. századom (Zamat Színpad)

20:30 Magna Cum Laude (HALL)

22:00 Random Trip, közreműködnek: Sena // Mc Kemon // Barabás Lőrinc (Zamat Színpad)

23:30 Zamat buli – dj Miss Audrey (Zamat Színpad)

 

  1. szeptember 25., vasárnap

 

11:00 Kapunyitás

12:00 Jó ebédhez… – Vajda István bárzongorista (Zamat Színpad)

15:00 Zamat matiné: Panorama Jazz Quartet

18:00 Kapuzárás

 

***

 

A Szakmai nap részletes programja:

 

Helyszín: Nagyerdei Víztorony

Időpont: 2016. szeptember 23. (péntek) 11.00-17.00

 

Program:

11.00 Dr. Cservenyák László, a szatmári múzeum igazgatója: Pálinka hagyományok, fogyasztási szokások

13.00 Oláh Gyula, NAV Hajdú-Bihar megyei jövedéki igazgatóság: A jövedéki szabályok változása a pálinka előállítása és kereskedelme területén

14.00    Prof. Dr. Gonda István: A gyümölcs és a pálinka – minőségi összefüggései

15.00  Dr. Szilágyi László: A /szatmári szilva/ pálinka története és eredetvédelme. Tájékoztató a jelenleg zajló törvényi változtatásokról

16.00 Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde tulajdonosa és főzőmestere: A modern, minőségi pálinka gyártási technológiái

 

Regisztráció: szakmainap@zamatfesztival.hu

A szakmai nap előadásain a részvétel ingyenes!