Hajdúsági Expo – Megnyitó: egyre népszerűbb a böszörményi agrárvásár

Gasztro

Egyre népszerűbb a hajdúsági Expo: az idén 4500 négyzetméteres kiállítási területen 60 kiállító mutatkozik be, köztük számos mezőgazdasági gépgyártó és forgalmazó – mondta Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere péntek délután, az expo hivatalos megnyitóján.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára is a gépészeti bemutatóra hívta fel a gazdák figyelmet, ugyanis – mint hangsúlyozta – a vidékfejlesztési program jelentős forrásokkal támogatja a gépbeszerzéseket.
Jakab István, a Magosz (Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége) elnöke, az Országgyűlés alelnöke jelezte: a parlamentben mindent megtesznek azért, hogy a gazdákat segítő törvények szülessenek, s lehetőséget kérnek a kormánytól az állami földek értékesítésére, ami javítani fogja a magyar mezőgazdaság versenyképességét.
A Hajdúhét keretében negyedik alkalommal megrendezett Hajdúsági Expo megnyitóján Kiss Attila emlékeztetett rá, hogy az első hajdúvárosi találkozót 1937-ben rendezték meg. Az első hajdúhetet Darányi Kálmán akkori magyar miniszterelnök nyitotta meg a Bocskai gimnáziumban.

A hagyományt 1994-ben elevenítették fel, s ma már nem csupán számos kulturális program, hanem az agrárexpo és a traktorhúzó versenyek, köztük az Európa kupa döntője is színesítik a kínálatot – mutatott rá a polgármester.

A Hajdúsági Expo megnyitóján a hajdúvárosok polgármestereinek jelenlétében kiosztották a vásár idei díjait: a Magosz, az agrár-, illetve a kereskedelmi kamara, valamint a városi önkormányzat elismeréseit.