Globális kereskedelem: az EU fellép a protekcionizmus ellen és új exportpiacokat nyit meg az európai cégek számára

Európa

Az Európai Bizottság ma közzétette a kereskedelem és a beruházások útjában álló akadályokról szóló legutóbbi jelentését, mely megerősíti, hogy az európai vállalatok egyre több akadállyal találják magukat szemben az Unión kívüli piacokon. Az EU határozott válaszának köszönhetően azonban a Bizottság jelenlegi megbízatásának kezdete óta 123 ilyen akadály szűnt meg, ami 2018-ban több mint 6 milliárd euró értékű többletexportot tett lehetővé.

A jelentés szerint 2018-ban a nem uniós országokban 45 új kereskedelmi akadály jött létre, így jelenleg összesen 425 ilyen intézkedés van érvényben 59 országban, ami rekordmennyiségnek számít, és évente több milliárd euróba kerül az uniós vállalkozásoknak. A lista élén Kína és Ororszország áll 37, illetve 34 olyan kereskedelmi intézkedéssel, mely akadályt és ezzel problémát jelent az EU számára. Az uniós exportra leginkább a Kína, az Egyesült Államok, az India és az Algéria által bevezetett intézkedések vannak hatással, melyek az új intézkedések által érintett teljes uniós export 80%-át fedik le, és elsősorban az acélipari, alumíniumipari és infokommunikációs technológiai ágazatban fejtik ki hatásukat.

A hatályos nemzetközi kereskedelmi szabályok érvényesítésére irányuló uniós erőfeszítések egyértelműen eredményesek. A Bizottság tavaly összesen 35 kereskedelmi akadályt szüntetett meg többek között Kínában, Japánban, Indiában és Oroszországban. Ezt az EU továbbfejlesztett piacra jutási stratégiájának keretében, az uniós tagállamokkal és vállalkozásokkal szorosan együttműködve érte el. Az intézkedések nyolc kulcsfontosságú uniós kiviteli és beruházási ágazatot érintettek: a mezőgazdaságot és halászatot, az autóipart, a textil- és bőripart, a borok és a szeszes italok ágazatát, a kozmetikumokat, az ásványi termékeket, a repülőgép-alkatrészeket és az IKT-berendezéseket. A 2018-ban meghozott intézkedések többek között a következő kereskedelmi és befektetési akadályokat számolták fel:

  • a szarvasmarha- és juhfélékből készült termékek behozatalára vonatkozó kínai korlátozások,
  • a könnyű haszongépjárművekre vonatkozó jogellenes orosz dömpingellenes intézkedések,
  • az elektronikus árukra vonatkozó vámok és a bőráruk kivitelét korlátozó kötelező állategészségügyi bizonyítványok Indiában,
  • a borok és szeszes italok engedélyezett adalékanyagainak használatára vonatkozó korlátozások Japánban.