Egységben az erő: A nagyszebeni csúcstalálkozón az EU vezetői a közös jövőről egyeztetnek

Európa

Ahogy azt Juncker elnök az Unió helyzetét értékelő 2017. évi beszédében javasolta, 2019. május 9-én az EU vezetői összeülnek Nagyszebenben, hogy megvitassák az EU következő, 2019–2024-es időszakra vonatkozó stratégiai menetrendjét. A vezetők át fogják tekinteni, milyen kihívásokkal kell szembenéznie és milyen prioritásokat kell meghatároznia az EU-nak az elkövetkező évekre.

Az Európai Tanács 2014 júniusában fogadta el a jelenlegi stratégiai menetrendet, ez szolgált a Juncker elnök által vezetett Európai Bizottság 10 politikai prioritásának alapjául. A 10 prioritás az európaiakat leginkább érintő kérdésekre összpontosított: a foglalkoztatásra, a növekedés és a beruházások újbóli fellendítésére, a társadalmi méltányosság megerősítésére, a migrációkezelésre, a biztonsági kockázatok mérséklésére, a digitális és az energetikai átállásban rejlő lehetőségek kiaknázására, az EU globális súlyának növelésére, valamint az átláthatóság és a demokratikus legitimitás megszilárdítására.
Most, öt év elteltével a 10 prioritás megvalósítására irányuló erőfeszítések kézzelfogható eredményeket hoztak a polgárok számára. Az Európa jövőjének alakításával kapcsolatban múlt héten bemutatott szakpolitikai ajánlásokból kiindulva a Bizottság ma áttekintette, hogy az elmúlt öt év során mi valósult meg, és 20 tájékoztatót tett közzé, amelyek bemutatják, hogy az EU hogyan teljesítette az Európai Tanács 2014-es stratégiai programjában és a Bizottság 10 politikai prioritásában vállalt kötelezettségeket.
A Jean-Claude Juncker elnök által vezetett Bizottság 2018 nyaráig a megbízatásának kezdetén vállalt összes jogalkotási javaslatot előterjesztette. Összességében 471 új jogalkotási javaslatot dolgozott ki, 44-et pedig továbbvitt a korábbi biztosi testületek által benyújtott javaslatok közül. Közülük 348-at már el is fogadott az Európai Parlament és a Tanács, vagy legalábbis megállapodott a tartalmukat illetően.
Ami az EU következő, 2019–2024-es időszakra vonatkozó stratégiai menetrendjét illeti, a Bizottság azt javasolja, hogy ez a következő 5 fő dimenzióra összpontosítson:
·         a védelmet nyújtó Európára, mert a mai világban a béke jelenti az erőt;

·         a versenyképes Európára, amely befektet a jövő technológiáiba, és legnagyobb értékeinket, vagyis az egységes piacot, iparunkat és közös valutánkat támogatja;

·         a méltányos Európára, amely tiszteletben tartja az egyenlőség, a jogállamiság és a társadalmi igazságosság alapelveit a modern világban;

·         a fenntartható Európára, amely vezető szerepet vállal a fenntartható fejlődésben és az éghajlatváltozás elleni küzdelemben;

·         és a befolyásos Európára, amely arra törekszik, hogy megőrizze és korszerűsítse a szabályokon alapuló rendszert, amely annyi ideje jól szolgál bennünket.

A május 9-i nagyszebeni csúcstalálkozó résztvevői ezek alapján új szakpolitikai irányt jelölhetnek ki és új prioritásokat határozhatnak meg az Unió számára a 2019. május 23–26-i európai parlamenti választások előtt.
A teljes sajtóközlemény itt olvasható.
További információk

Forrás: www.eu.hu