Egységben az erő: bizottsági ajánlások az EU új, 2019–2024-es stratégiai menetrendjéhez

Európa

Az Egyesült Királyságon kívüli 27 EU-tagállam vezetői május 9-én Nagyszebenben tartanak csúcstalálkozót, hogy megvitassák elképzeléseiket az EU középtávú jövőjét illetően. A találkozó résztvevői áttekintik majd az EU politikai céljait, és elkészítik a következő öt évre szóló stratégiai menetrendet.

A csúcstalálkozóra készülve az Európai Bizottság ma szakpolitikai ajánlásokat tett közzé arról, hogy Európa milyen prioritások és szakpolitikai irányok mentén alakíthatja jövőjét az egyre bizonytalanabbá váló világban. Az elmúlt évtized folyamatos változásai, újabb és újabb kihívásai közepette Európa megmutatta, hogy képes eredményeket felmutatni a polgároknak ígért béke, jólét és haladás elérésében. A Juncker-Bizottság 2018 nyaráig a megbízatásának kezdetén vállalt összes jogalkotási javaslatot előterjesztette, és fokozta a meglévő szabályok érvényesítését. Összességében a Bizottság 471 új jogalkotási javaslatot terjesztett elő, 44-et pedig továbbvitt a korábbi biztosi testületek által benyújtott javaslatok közül. Mindebből 348-at az Európai Parlament és a Tanács már elfogadott, vagy legalább megállapodott a tartalmukban. Az esetek mindegy 90%-ában a végső kompromisszumot a Tanács egyhangúlag erősítette meg, tehát a végeredmény mind a 28 tagállam támogatását élvezte. A Bizottság mai kiadványában felsorol 20 kulcsfontosságú eredményt, valamint tíz olyan kiemelten fontos javaslatot is, amely még lezáratlan, azaz amelyen még dolgozik a Parlament és a Tanács.

Az EU 2019–2024-es stratégiai menetrendjének elkészítése kiváló alkalmat kínál az Európa előtt jelenleg álló kihívások és lehetőségek végiggondolására, a polgárok csaknem 1600 párbeszéd jellegű eseményen megfogalmazott véleményére is építve. A további erőfeszítéseknek a Bizottság szerint öt dimenzióra kell összpontosulniuk:

  • Védelmet nyújtó Európa
  • Versenyképes Európa
  • Méltányos Európa
  • Fenntartható Európa
  • Befolyásos Európa

Az utóbbi években az EU intézményei – és különösen a Juncker-Bizottság – arra is törekedtek, hogy megerősítsék kommunikációjuk politikai és stratégiai vetületeit. Ennek legfontosabb tanulsága az, hogy ideje túllépni azon a fajta kommunikáción, amely a sikereket a nemzeti, a kudarcokat pedig az európai szintnek tulajdonítja, és ehelyett közösen és jobban kell elmagyarázni közös döntéseinket és szakpolitikáinkat. A Bizottság ezért olyan javaslatokat is megfogalmaz, amelyek a közösen meghozott döntések hatékonyabb kommunikálását szolgálják.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

További információk (angolul)

Forrás: https://ec.europa.eu