Európai Bíróság: nem sért uniós jogot a CETA vitarendezési mechanizmusa

Európa

Nem sérti a közösségi jogot az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodás (CETA) egyesek által bírált vitarendezési mechanizmusa – mondta ki kedden az Európai Bíróság.

A 2017 szeptemberében hosszas huzavona után ideiglenesen hatályba lépett szerződés befektetővédelmi rendelkezéseit, azokon belül is mindenekelőtt a vitarendezési mechanizmust többen aggályosnak tartják.
A belgiumi Vallónia tartomány parlamentje például hetekig blokkolta az egyezmény aláírását, mondván, a rendszer lehetőséget ad arra, hogy a multinacionális nagyvállalatok kikezdjék az uniós és a belga jogszabályi előírásokat, környezetvédelmi, egészségügyi, munkavédelmi, munkajogi normákat.

A vallon törvényhozás végül megadta a hozzájárulását, egyebek mellett azzal a feltétellel, hogy a brüsszeli központi kormány kikéri az Európai Bíróság véleményét az ügyben.

Az EU luxembourgi székhelyű bírósága rámutatott, hogy nem csorbítja saját jogkörét és elsődlegességét a befektetések körüli vitákat rendezni hivatott rendszer, s nem vonja kétségbe az uniós jog autonómiáját.

Mint írták, a CETA olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek megfosztják a vitarendezési fórumokat minden olyan hatáskörtől, amellyel vitathatnák valamelyik oldal döntéseit olyan területeken, mint a közrend, az emberek és állatok védelme, az élelmiszer- és termékbiztonság, a környezet, a munkahelyi jóllét és a fogyasztóvédelem.

A véleményben kiemelték, a szerződés nem sérti az egyenlő bánásmód elvét, a vitarendezésre szolgáló különbíróságok pedig megfelelő eljárási garanciákat foglalnak magukban, egyebek mellett a függetlenségük biztosítására is.

Didier Reynders belga külügyminiszter üdvözölte a döntést, amely szerinte végleg eloszlatta az aggályokat. Hozzátette, a belga vállalatok már az első évben sokat profitáltak a szabadkereskedelmi megállapodásból.
Az ellenoldal képviselői ugyanakkor elégedetlenségüknek adtak hangot. Paul de Clerck a Föld Barátai Európa környezetvédő szervezet részéről például aláhúzta: az, hogy a rendszer törvényes, még nem jelenti azt, hogy tisztességes is.