Az EP a rövid távú tartózkodásra jogosító vízumokra vonatkozó új szabályokat fogadott el

Európa

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén rövid távú uniós tartózkodásra jogosító vízumok kérelmezésének és kiadásának egyszerűsítését lehetővé tevő jogszabályt fogadott el, amely várhatóan a nem uniós országokat arra ösztönzi majd, hogy a migrációt érintően jobban működjenek együtt az Európai Unióval – közölte az uniós parlament szerdán.

A 428 szavazattal, 123 ellenében és 56 tartózkodás mellett jóváhagyott új uniós vízumkódex meghatározza az Európai Unióba rövid időre utazó, bármely 180 napos időszakban 90 napi tartózkodást engedélyező vízum kiadásának eljárásait és feltételeit több mint száz, unión kívül ország állampolgára számára.

A tájékoztatás szerint az egyes rendelkezések érvényességét, például a vízumdíjak mértékét, a kérelmek elbírálásához szükséges időt, és a többszöri belépésre jogosító vízumok érvényességi idejét az határozza meg, hogy egy adott unión kívüli partnerország “megfelelően működik-e együtt” az illegális bevándorlók visszafogadásában. Erről az Európai Bizottság évente végez értékelést.

Mint közölték, a “jóhiszemű utazókra” vonatkozó eljárások egyszerűbbek lesznek. A vízumkérelmet a jelenlegi három hónap helyett hat hónappal, de a tervezett utazás előtt legalább 15 nappal lehet majd benyújtani. A szabályozás a tengerészek esetében kilenc hónapos időtávot engedélyez.

A változások között szerepel a vízumdíj 60 euróról 80 euróra való emelése. A 18 év alatti fiatalok, a diákok és a kutatók továbbra is mentesülnek a vízumdíj megfizetése alól.

Az egészségbiztosításra vonatkozó feltételeket az Európai Bizottság a bevezetés után 15 hónappal értékelni fogja, figyelembe véve a vízummal rendelkezők esetleges uniós egészségügyi ellátásának tényleges költségeit – írták.
A parlamenti tájékoztatás szerint jelenleg több mint 100 ország állampolgárának van vízumkötelezettsége az EU-ba való belépéshez. A vízumkérelmek száma az elmúlt néhány évben jelentősen, a 2009-es 10,2 millióról 2016-ra 15,2 millióra emelkedett.

Az uniós vízumkódex módosításai hat hónappal az EU hivatalos lapjában való közzététel után alkalmazandók – tették hozzá.