3D-ben végzik az urológiai műtéteket Debrecenben

Egyetem

Bipoláris prosztataműtét, 3D-s laparoszkópia, lézeres vesekőoperáció – a legmodernebb műtéti eljárásokat mutatják be azon a mesterképzésen, amely pénteken kezdődött a Debreceni Egyetem Urológiai Klinikáján. A 3D-s beavatkozások „moziélményt” nyújtanak a szakembereknek.
A külföldi és hazai szaktekintélyek részvételével, május 10-11-én zajló Debreceni Endourológiai Napokon tíz élő műtéti közvetítést láthatnak az urológus szakorvosok, köztük négy laparoszkópos urológiai operációt 3D-ben végeznek a szakemberek. A beavatkozásokat 3D-s szemüveget viselve követhetik nyomon a kurzus résztvevői, hiszen a közvetítés is 3D-s projektor és vászon segítségével történik. Ilyen jellegű, „moziélményt” nyújtó mesterkurzust még nem rendeztek Magyarországon.

Endoszkópos beavatkozásnál az operációt végző szakembernek módosul a térlátása, ezzel a módszerrel viszont ez kiküszöbölhető, így még pontosabban tudja elvégezni a műtéteket

– hangsúlyozta a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón Flaskó Tibor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinika igazgatója. Hozzátette: az idén 45 éves debreceni klinikán évente több mint 3000 operációt végeznek, ezek 60 százaléka endoszkópos, illetve az országban elsőként itt vált elérhetővé a 3D-s technika.

A kétnapos kurzuson a legmodernebb eljárásokat – 3D-s laparoszkópia, lézeres vesekőműtét, bipoláris prosztataműtét – ismerhetnek meg az urológus szakorvosok. A beavatkozásokat hazai specialisták mellett négy külföldi – Németországból, Lengyelországból és Olaszországból érkezett –szakember végzi, akiktől – az élő közvetítésnek köszönhetően – a műtét során folyamatosan kérdezhetnek a részvevők.

A mesterképzésen bemutatják azt az új műtéti technikát is, amelyet hazánkban jelenleg kizárólag a Debreceni Egyetem Urológia Klinikáján végeznek. Az eljárást Kiss Zoltán honosította meg az intézményben 2017 novemberében.

Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás esetén, bizonyos prosztataméret felett korábban csak nyílt beavatkozást lehetett alkalmazni. Ez a technika viszont lehetőséget biztosít az endoszkópos eltávolításra, így kiváltja a nyílt prosztataműtétet

– tájékoztatott Kiss Zoltán szakorvos.

A mesterkurzus szervezője kiemelte: a kongresszus különlegessége az a lézeres vesekőműtét is, amelyet egy milánói szakember mutat be.

Magyarországon a kőműtétek alatt a betegek hason fekszenek, ezúttal viszont háton fekvő betegen végzik az operációt. Ezzel a megoldással kisebb a hugyúti fertőzés veszélye, könnyebb a beteg altathatósága, továbbá a páciensnek és az orvosnak is kényelmesebb a műtét elvégzése

– fogalmazott a szakember.

A Debreceni Endourológiai Napokat első alkalommal szervezte meg a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinikája, csaknem száz szakorvos érkezett az eseményre.

unideb.hu