Kirúgták a Debreceni Egyetemről a világ egyik legelismertebb professzorát, többé be sem teheti a lábát

Egyetem

Május 10-ével valamennyi egyetemi munkája és feladata alól felmentették a Debreceni Egyetemen a nemzetközileg is ismert és elismert népegészségügyi szakembert, prof. dr. Ádány Rózát – értesült a MedicalOnline.

A lap úgy tudja, Debreceni Egyetem (DE) Népegészségügyi Kar Megelőző Orvostani Intézetének egyetemi tanárát, az Egészségügyi Világszervezet Európai Tanácsadó Testületének társelnökét a MedicalOnline információi szerint nyugdíjazták. Bár a törvény szerint ehhez be kell töltenie a 70. életévét, a DE szenátusa korábban olyan határozatot fogadott el, amely szerint a 65. életévüket betöltött egyetemi tanárok alkalmazását évente kell jóváhagyni.

Ádány Rózának az intézetet május 10-ével el kell hagynia, ezután

be sem járhat az intézetbe, a DE-n semmilyen munkát nem vállalhat.

A professzor neve fémjelezte azt a népegészségügyi konferenciát, amelyet egy hete nagy sikerrel tartottak meg Debrecenben; részt vettek rajta a V4 országok népegészségügyi kutatóintézeteinek és társaságainak vezetői mellett az Európai Népegészségügyi Szövetség volt és jelenlegi elnökei, a Népegészségügyi Iskolák Európai Szövetségének elnöke, valamint Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár.

Az egyetemi tanár – aki az Európai Népegészségügyi Társaság (EUPHA) egyik szekcióvezetője is – évtizedek óta szívós kitartással szorgalmazza a roma lakosság egészségi állapotának javítását, ehhez komplex adatbázist és cselekvési tervet dolgozott ki csapatával.

Ádány Róza korábban találkozott Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterrel is, aki arra kérte, hogy legyen a tárcánál kidolgozott népegészségügyi program „arca”, azonban a lap informátora szerint ez a gyümölcsözőnek ígérkező kapcsolat megszakadt.

A professzor nem kívánt nyilatkozni, ellenben a lap információi szerint

„komoly mozgolódás” van az intézményben a szakember méltatlan eltávolítása nyomán

– olvasható a közleményben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.