David Kostelancik: barátként tekintünk Magyarországra

David Kostelancik: barátként tekintünk Magyarországra

Egyetem

Barátként és szövetségesként tekint az Amerikai Egyesült Államok Magyarországra. Erről beszélt nemrég Debrecenben az USA budapesti nagykövetségének második embere. David Kostelancik követtanácsos a Debreceni Egyetemet is felkereste.

David Kostelancik már harmadik alkalommal érkezett Debrecenbe – mondhatni, visszajáró vendég. Mostani látogatásának legfontosabb célja az amerikai-magyar kapcsolatok további mélyítése volt.

– Elsősorban azért jöttem, hogy meglátogassam az itt élő barátaimat, valamint az Egyesült Államok számára fontos szereplőket és döntéshozókat. Így Debrecen város és az egyetem vezetőit, illetve az üzleti élet több szereplőjét. Találkoztam Debrecenben tevékenykedő amerikai cégek képviselőivel is, felkerestem az Ipari Parkban működő National Instruments üzemét. Nem új megállapodások megkötése volt a cél, hanem a már meglévő kapcsolataink fenntartása és további erősítése. Nagyon lényegesnek tartom, hogy fennmaradjon a szoros kötelék az Egyesült Államok Budapesti Nagykövetsége és a számára fontos intézmények, valamint egyéb partnerek között – mondta David Kostelancik.

Az amerikai követtanácsost a Debreceni Egyetem részéről Bartha Elek oktatási rektorhelyettes fogadta. Áttekintették az amerikai nagykövetség és az egyetem között már meglévő és jól működő együttműködéseket és megerősítették az elköteleződést ezek folytatására.

– A nagykövetség és az egyetem között az Angol-Amerikai Intézet kapcsán a legerősebb a kooperáció. Az Egyesült Államok mindenben támogatja az intézet munkáját, például angol anyanyelvű szakemberek jelenlétével, akik mind az oktatóknak, mind a hallgatóknak segítséget nyújtanak a képzés során. Tovább emelve a Debreceni Egyetemen zajló oktatás színvonalát. Fontosnak tartjuk, hogy fejlesszük a hallgatók angol nyelvtudását, hiszen ennek hasznát veszik a későbbi munkájukban, kutatásaikban, sőt akár amerikai tanulmányutak során is – tette hozzá a követtanácsos.

Amerikai tanulmányutakat pedig több ösztöndíj is finanszíroz. A Fulbright kínálta lehetőségekről nemrégiben tartott tájékoztatót a Debreceni Egyetemen a Fulbright Hungary elnöke.

– A magam részéről erős támogatója vagyok a nemzetközi tanulmányi ösztöndíjaknak, amelyek kiváló lehetőségeket biztosítanak a tanulás mellett az országok közötti kapcsolatok erősítésére is. Egy ország gazdagodását szolgálja, ha állampolgárai más népeket, kultúrákat, hagyományokat is megismernek, és azok történelmét. Mindez segíti a kölcsönös megértést és együttműködést is. Arról nem is beszélve, hogy a diákok eredeti, anyanyelvi környezetben fejleszthetik a nyelvtudásukat. Az idősebb fiam például Oroszországban volt évekig cserediák, és mára folyékonyan beszél oroszul. Nemcsak a magyar hallgatók esetében gondolom fontosnak, hogy az USA-ban tanulhassanak, hanem a környező országokban élő (például osztrák, cseh stb.) egyetemistákat illetően is – hangsúlyozta az amerikai ügyvivő.

Ugyanakkor amerikai diákok is érkeznek Debrecenbe. David Kostelancik több okból is szívesen ajánlja az amerikai hallgatóknak, hogy ide jöjjenek tanulni.

– A Debreceni Egyetemnek jó hírneve van. Ez egy kiváló egyetem, nagyszerű szakokkal. Sok külföldi diák tanul itt, akiket nagyon szívesen fogadnak. Nagy tapasztalatokkal és komoly hagyományokkal rendelkeznek már ebben. Debrecen az ország második legnagyobb városaként egy nagyon élhető környezetet kínál a külföldiek számára, pezsgő és inspiráló kulturális élettel, széleskörű oktatási lehetőségekkel. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyszerű hely amerikai diákoknak is a tanulásra és kulturális tapasztalatcserére – fogalmazott a követtanácsos.

David Kostelancik maga is példát mutat a kulturális tapasztalatszerzésben. 2017 óta tevékenykedik az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségén, és azóta több dolog is a szívéhez nőtt Magyarországon.

– A kedvelt dolgok listájának csúcsán egyértelműen a zene áll. Magam is zenész vagyok, így nagy érdeklődéssel vetettem bele magam a magyarországi zenei életbe, rendszeresen járok koncertekre, klubokba egyedül, vagy a családtagjaimmal. Ha kedvenc magyar előadót kellene megneveznem, akkor egyértelműen Little G. Weevil a favorit, akit egy kiváló jazz zenésznek tartok, nemrégiben a magyar X-Faktorban is szerepelt. Mivel a fővárosban élek, ezért elsősorban inkább Budapesten veszek részt kulturális programokon, de Debrecenhez is fűznek zenei élmények. Volt alkalmam Papp László polgármester úr meghívására részt venni egy amerikai katonazenekar itteni koncertjén tavaly nyáron. A zenén kívül nagy érdeklődéssel fordulok a magyar kultúra és történelem iránt, és persze magam is szeretem a finom magyar ételeket és borokat is – tette hozzá a követtanácsos.

Az itteni környezet az amerikai befektetők számára is vonzó. Az érdeklődést jól jelzi, hogy a texasi National Instruments több, mint egy évtizeden keresztül Debrecenben működtette egyetlen gyárát az Egyesült Államok területén kívül. David Kostelancik nagyon jó kezdeményezésnek tartja az Ipari Park létrehozását.

– Több amerikai cég is működik itt – kiváló feltételek között. A debreceni városvezetés erre a területre kiemelten fókuszál, nagyon segítőkészek, az erőfeszítéseiknek pedig meg is van a pozitív hozadéka. Debrecen és Magyarország több okból is kiváló befektetési lehetőség amerikai cégek számára. Először is a helyszín: Magyarország központi fekvése miatt ideális bázisként tud szolgálni, a termékeket innen nagyon könnyen lehet a környező országokba szállítani. Másodsorban jól képzett és nagyon tehetséges munkaerő található itt. A magyarok energikusak, szorgalmasak és kreatívak. A kiváló munkaerő biztosítását nagy egyetemek segítik, amelyek diplomás szakembereket képeznek, és fontos kutatásokat is végeznek. Ebben a folyamatban a magyar kormány is segítőkész és támogató – tette hozzá David Kostelancik.

A kormányközi kapcsolatok is érezhetően javultak az utóbbi években. Ezt több vezető amerikai tisztségviselő budapesti látogatása is jelezte. Tavaly Budapesten járt Rick Perry energiaügyi miniszter, aki Orbán Viktorral is találkozott. Ez azért is jelentős, mert ez volt 2011 óta az első kormányszintű látogatás Washingtonból.

– Az Egyesült Államok nagyon elkötelezett az erős amerikai-magyar kapcsolatok iránt. Az energetikai kérdéseket kiemelten fontosnak tartjuk, ez egy jó terület az országaink közti együttműködésre. Mike Pompeo külügyminiszter is Magyarországon járt idén februárban, megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel és Szijjártó Péter külügyminiszterrel. Az Amerikai Egyesült Államok Magyarország barátja és szövetségese. Szeretnénk még szorosabban együttműködni több olyan dolgokban, amelyek mindkét ország érdekét szolgálják. Ilyen például a biztonság. Oroszország és Kína is hangsúlyosan jelen van az országban, de mi azt szeretnénk, ha a magyarok tudnák: az Egyesült Államok is itt van, barátként, és készen állunk a még szorosabb együttműködésre. Ehhez további munkára van szükség – hangsúlyozta az amerikai ügyvivő.

Az amerikai-magyar együttműködést olyan intézmények segítik a mindennapokban, mint a Debrecenben is működő Amerikai Kuckó, amely a Méliusz Juhász Péter Könyvtár épületében található, a Bem téren.

– Ez az intézmény nagyon fontos része az amerikai-magyar együttműködésnek, az amerikai kormányzat kiemelten támogatja a rendezvényeit. Itt első kézből tájékozódhatnak az amerikai ösztöndíj- és nyári munkalehetőségekről, az angol és spanyol nyelvű társalgási klubokban pedig bárki ingyenesen fejlesztheti a nyelvtudását. Bátorítunk mindenkit: diákokat és dolgozókat, fiatalokat és időseket, minden állampolgárt, hogy látogassák az Amerikai Kuckót, és vegyenek részt a programjaikon – emelte ki David Kostelancik.

A debreceni Amerikai Kuckóban angol és magyar nyelvű ismeretterjesztő előadásokat és workshopokat is szerveznek többek között olyan témákban, mint a pályázatírás, vagy a vállalkozóvá válás. Az álláskeresőknek és a már dolgozóknak is segítenek olyan programokkal, amelyek az üzleti kommunikáció világába kalauzolnak. Ugyanakkor amerikai vendégelőadókkal is folyamatosan találkozhatnak a résztvevők. Könnyed programokból sincs hiány: van tökfaragó verseny, Halloween-party, Hálaadás-napi vacsora, illetve karácsonyi és Függetlenség-napi ünnepség is.

Névjegy
David Kostelancik 2017 óta dolgozik az Amerikai Egyesült Államok Budapesti Nagykövetségén. Legfontosabb feladata, hogy segítse a nagykövetet, koordinálja a követség dolgozóinak munkáját, összehangolja az egyes osztályok és részlegek tevékenységeit. Amikor a nagykövet nem tartózkodik Magyarországon, akkor ügyvivőként dolgozik, tehát a nagykövetet helyettesíti. Ha a nagykövet Budapesten van, akkor követtanácsosként segíti a nagykövet munkáját. Ő a felelős a követség különböző osztályaiban és irodáiban végzett munka felügyeletéért és összehangolásáért.

Az interjú az Egyetemi Élet számára készült, az ő engedélyükkel közöljük.

Kenyeres Attila – Ölveti László

Fotó: Csontos Máté