Elhunyt Tőgyi Sándor

Egyetem

Életének 71. évében, 2019. január 27-én elhunyt Tőgyi Sándor okleveles agrármérnök, a jogelőd Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Nyíregyházi Kutató Intézetének egykori igazgatója. Tőgyi Sándort a Debreceni Egyetem és az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság saját halottjának tekinti.
Tőgyi Sándor 1948. február 9-én született Konyáron. A Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban érettségizett. Érettségi után a Debreceni Agrártudományi Egyetem agrármérnöki szakára jelentkezett, ahová felvételt nyert. 1970-ben szerzett okleveles agrármérnöki diplomát. A végzést követően a Hajdúsámsoni Dózsa, majd egyesülés után a Rákóczi Termelőszövetkezetben helyezkedett el, ahol a növénytermesztési agronómustól a termelési főmérnöki beosztásig jutott. A főállása közben külső munkatársként, mint kutatási program résztvevő a Debreceni Egyetem Üzemtani Tanszékével dolgozott együtt. 1976-ban üzemgazdasági szakmérnöki diplomát szerzett ugyancsak egyetemünkön. 1978-ban mezőgazdaságtudományi doktori címet szerzett a Debreceni Egyetemen. 1979-től a Bökönyi Kossuth Termelőszövetkezet főagronómusa. 1994-ben a debreceni mezőgazdasági termékeket értékesítő Sárvári Kft. kereskedelmi igazgatója. 1996-tól a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt. egyik kft-jének ügyvezető igazgatója, majd 2000-től a Lakeshore Forage Hungária Kft. termelési igazgatója.

Gazdag elméleti és gyakorlati tapasztalat birtokában 2002-ben kérték fel a DE ATC Nyíregyházi Kutató Központ igazgatóhelyettesi pozíciójára. 2002. július 1-től 2010. június 30-ig igazgatóként tevékenykedett az intézetben. Igazgatói kinevezésekor a DE ATC Nyíregyházi Kutató Központ három telephellyel (Kisvárda, Nagykálló, Nyíregyháza) 623 hektáron történő gazdálkodással bírt. Igazgatói pozíciója alatt célja volt olyan termelési hagyományokat tiszteletben tartó növényi kultúrák elterjesztése, amelyek a vidékfejlesztési célokat szolgálják, a térség gazdálkodásában hasznosulnak. Szakmai és szervezeti intézkedései lehetővé tették a kutatási és gazdálkodási eredmények jelentős növelését, és a központ dinamikus fejlődését. Vezetőként baráti légkört alakított ki az intézetben, amely minden kutató és dolgozó kibontakozására megfelelő feltételeket biztosított. Nagy szerepet játszott a Kutató Intézet fenntartható működésében, kutatási együttműködések létrehozásában, a tudományos fejlődésben és a tudományos eredmények piacra vitelében. Felelősségteljes igazgatói munkája mellett mindig szakított időt az egyetemi hallgatók munkájának segítésére, gyakorlati munkába való bevonásukra és diplomamunkájuk szakmai vezetésére.

Tőgyi Sándor tagja volt a Debreceni Egyetem Rektori Tanácsának, a DE és az ATC Gazdasági, Stratégiai, az ATC Promóciós Bizottságának, a Debreceni Akadémiai Bizottság Mezőgazdasági Szakbizottságának. Elnöke volt a Szabolcs-Szatmár Bereg megyei Agrárkamara Innovációs Osztályának, alelnöke a Tájtermék Egyesülésnek, küldötte a Magyar Innovációs Szövetségnek, számos díj és kitüntetés birtokosa. Munkája a Nyíregyházi Kutatóintézet újkori történetében meghatározó.

Szellemi és szakmai örökségét, hitvallását követve őrizzük emlékét.

unideb.hu