Hetvenedik születésnapján köszöntötték Bugán Antalt

Egyetem

Hetvenedik születésnapja alkalmából tudományos ülésen méltatták a Népegészségügyi Kar Magatartástudományi Intézetének korábbi igazgatóját. A Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanárának köszönhető az egészségpszichológia képzés bevezetése a magyar felsőoktatásba.
– Bugán Antal munkabírása, lendülete és szakmai tevékenysége példaértékű. Hetvenedik születésnapja mérföldkő az életpályáján, bízom abban, hogy tíz év múlva a nyolcvanadik életévét is együtt ünnepeljük majd – fogalmazott köszöntőjében Kósa Karolina, a Népegészségügyi Kar dékánja.

Bugán Antal kémia-fizika szakos középiskolai tanárként végzett Debrecenben, az akkori Kossuth Lajos Tudományegyetemen, ezt követően szerzett pszichológus diplomát. Klinikai pszichológus szakvizsgát tett, később a pszichológiai tudomány kandidátusa lett. A Pszichológiai Intézetben helyezkedett el, 6 éven át igazgatóként irányította az intézményt. Ezt követően csatlakozott a Népegészségügyi Kar Magatartástudományi Intézetéhez, melynek 2009-től 2013-ig igazgatója is volt. 2017 óta a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára.

– Bugán Antalnak köszönhető, hogy az egészségpszichológiai képzés beindult a magyar felsőoktatásban. Hosszú és küzdelmes út vezetett odáig, míg közös erőfeszítéseink eredményeként 2006 decemberében akkreditálták az egészségpszichológia mesterképzést a Debreceni Egyetemen – idézte fel Ádány Róza professzor.

A Népegészségügyi Kar alapító dékánja Bugán Antal tevékenységének eredményeit sorolva kiemelte, hogy neki köszönhetően integrálták a klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus képzést a Népegészségügyi Kar rendszerébe, 2008-ban elindulhatott az egészségpszichológia mesterszak, mindezeken túl pedig intézetvezetői tevékenysége idején jött létre a Klinikai és Egészségpszichológiai, valamint az Egészségügyi Humán Tudományok Tanszék a Magatartástudományi Intézetben. Kiemelkedő szerepet vállal doktori témavezetés terén is: összesen 42 PhD-hallgatója végzett, akik közül ketten az Egészségtudományok Doktori Iskola keretében szereztek tudományos minősítését.

Bugán Antalt nem csak debreceni pályatársai köszöntötték a Kenézy villában tartott ünnepi eseményen. A BME korábbi tanszék-alapító egyetemi tanára, a CEU vendégprofesszora, Pléh Csaba a pszichológia helyét határozta meg a tudományok rendszerében, míg a Semmelweis Egyetem címzetes egyetemi docense, Harmatta János főorvos a pszichoterápia helyzetéről és kihívásairól tartott előadást. A debreceni Magatartástudományi Intézet alapító igazgatója, Molnár Péter professor emeritus mindezek után a paradigma-váltó Bugán Antalról osztotta meg gondolatait a vendégekkel.

A hetvenedik születésnapját ünneplő Bugán Antal a köszöntéseket követően meghatottan összegezte, hogy 50 évet töltött már a debreceni egyetemen, ebből 45-öt oktatóként, majd olyan találkozásokat idézett fel, melyek meghatározóak voltak az életében.

A címzetes egyetemi tanárt hobbijához, a vadászathoz kapcsolódó ajándékkal köszöntötte a Magatartástudományi Intézet közössége.

unideb.hu