Nyelv ≠ nép – a debreceni professzor közhiedelmeket oszlatott el

Egyetem

Hun, török, sumér – a magyar nyelv eredetéről élő közhiedelmeket oszlatta el Maticsák Sándor, a Debreceni Egyetem nyelvész professzora a Kossuth Gyakorló tehetséggondozó és pályaorientációs előadás-sorozatának nyitórendezvényén.
– Minden nyelvnek egyetlen eredete van, egy csontváza, melyre az évezredek alatt rárakódott a hús és a bőr, vagyis az alapszókincsre a jövevényszavak. Egy nép viszont mindig kevert, lehetetlen egyetlen gyökeret megkeresni, egy népnek eredetei vannak – szögezte le előadása kezdetén Maticsák Sándor, a Debreceni Egyetem Finnugor Nyelvtudományi Tanszékének vezetője.

A tanárképzési főigazgató keddi előadásával indult idén újra útnak az intézmény Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának és Általános Iskolájának tehetséggondozó programja. A Tudós és iskola – Tudósiskola elnevezésű előadás-sorozat elsődleges célja, hogy a gimnazisták megismerjék a Debreceni Egyetemen folyó tudományos munkát, orientálja őket a pályaválasztásukban.

A professzor a magyar nyelv eredetéről beszélt a Csengő utcai középiskolásoknak, rámutatva a nyelvészek munkájának szépségeire és árnyoldalaira. Maticsák Sándor hangsúlyozta, hogy a nyelvészet egy önálló tudomány, amely például a magyar nyelv eredetének kérdéseit vizsgálja, annak bizonyítékait mutatja be.

– Az elmúlt évszázadokban több tudományosan teljesen megalapozatlan megközelítés látott napvilágot, amelyekből az emberek téves következtetéseket vonnak le. A Kézai Simon teremtette mondavilág óta a magyarokban erős hun őstudat él. Ennek semmi tudományos alapja sincs, viszont szándékosan azt sugallta a körülöttünk élő nemzeteknek – akik el is hitték –, hogy a hunok helyére érkezett magyar is rettenthetetlen nép – magyarázta a tanszékvezető.

Hozzátette: vannak viszont konkrét tények arra vonatkozóan, hogy a nyelvünk a finnugor nyelvcsaládból származik, ezt azonban csak nyelvészeti módszerekkel lehet bizonyítani, mert évezredekkel ez előtt elszakadtunk és elszigetelődtünk ettől a csoporttól. Az ótörök jövevényszavaink pedig egyértelműen a török népekkel való szoros együttélés bizonyítékai, ennek jelei a kultúránkban a mai napig fellelhetők.

A márciusig tartó Tudósiskola havonta egy-egy ismeretterjesztő előadással folytatóik a jog-, és az orvostudomány, a közgazdaság, valamint a technológia jeles képviselőjével.

undieb.hu