Tehetséggondozó konferencia a Debrceni Egyetemen

Egyetem

Hat szekcióban hét ország hét intézményéből 80 hallgató vett részt az InterTalent UNIDEB tehetséggondozó konferencián, melyet harmadik alkalommal rendezett meg fiatal kutatók számára a Debreceni Egyetem.
Az intézmény fontos küldetésének tartja a tehetséggondozás támogatását, hiszen évtizedek óta sikeresen működik a DETEP – a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programja –, ami az alap-, a mester- és a doktori képzés során egyaránt támogatja a kiemelkedő teljesítményű hallgatókat.

– Az InterTalent konferencia egyrészt bemutatkozási, találkozási alkalmat teremt a résztvevők számára, ugyanakkor biztosítja a tudományos eszmecsere lehetőségét is – fogalmazott az április 27-i esemény megnyitóján a DAB Székházban Csernoch László.

Az egyetem tudományos rektorhelyettese hangsúlyozta: a tudományos élet a 21. században elképzelhetetlen a kutatóhelyek közötti nemzetközi együttműködés nélkül, amelyhez nélkülözhetetlen az interdiszciplináris megközelítés.

– Ugyanakkor a számítógépek korában is fontos a személyes kommunikáció, hiszen csak így valósulhat meg a bizalomépítés, amely nélkül elképzelhetetlen a közös, eredményes tudományos munka – tette hozzá Csernoch László.

Az idei eseményen a hazai intézmények (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája, Debreceni Református Hittudományi Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Eszterházy Károly Egyetem, Miskolci Egyetem) mellett az Ungvári Nemzeti és a Nagyváradi Egyetemről is érkeztek előadók, akik mellett olyan távoli országokból is jöttek résztvevők, mint Brazília, Vietnám, Irán, Jordánia, Mexikó és Szudán, ezért első alkalommal az angol volt a konferencia hivatalos nyelve.

unideb.hu