A gitár ünnepe lesz Debrecenben

Egyetem

A debreceni Zeneművészeti Kar gitárzenekarának hangversenye nyitja meg a Klasszikus Gitárzenekarok Fesztiválját péntek este. A kétnapos megmérettetésre az ország hét pengetős együttese érkezik a Debreceni Egyetemre.
Luigi Legnani Négy capriccio című művét Martos László hangszerelésében, Pjotr Iljics Csajkovszkij Öt karakterdarabját pedig Kovács Zoltán átiratában adja elő a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának gitárzenekara április 13-án, pénteken 19 órától a Liszt teremben. A 17 tagú hallgatói együttest Adrovicz István, a Vonós Tanszék művésztanára vezényli.

Növendékeinkkel rengeteg átiratot játszunk, egykori nagyszerű kollégáim – Martos László és Kovács Zoltán – számos művet hangszereltek át kimondottan számunkra. Ezekből adunk majd ízelítőt, illetve egy mai magyar szerző, Balassa Sándor Gödöllői concertinójával készülünk még a fesztiválra. Évről évre bőven van miből válogatnunk, hiszen csak a 20. században több mint 25 ezer gitárra írt darab született, és akkor még az olasz, illetve francia barokk irodalomról nem is beszéltünk

– sorolta Adrovicz István.

A Debrecenben klasszikus gitár szakirányon tanuló hallgatók mindegyike tagja az együttesnek, képzésüknek kötelező eleme is a zenekari gyakorlat heti 4 órában.

A klasszikus gitár az elmúlt 60 év alatt olyan elterjedt és népszerű lett, hogy ma már ez az egyik legnagyobb hangszeres tanszak mindenhol az országban, így nálunk is. Éppen ezért, a fesztiválnak fontos szerepe van az utánpótlás szempontjából. Emellett szeretnénk visszanyúlni a gitár reneszánsz hangulatához, amikor a pengetős hangszerek varázsa teret kapott, felidézni a megpendített húr szépségét és a belőle áradó rendkívül érdekes hangélményt, mert ez minden zeneszerető embert elbűvöl

– tette hozzá Adrovicz István, aki maga is 60 éve gitározik, és csaknem 40 évvel ezelőtt az ország első iskolarendszerben működő gitárzenekarát alapította meg a debreceni zenedében.

A Zeneművészeti Kar növendékei mellett 7 másik gitárzenekar is fellép a Klasszikus Gitárzenekarok Debreceni Fesztiválján, érkeznek ifjú zenészek többek között Budapestről, Szolnokról, Derecskéről, Hajdúszoboszlóról és Hajdúböszörményből. A vendégegyüttesek április 14-én, szombaton 10 és 12, majd 14 és 17 óra között mutatkoznak be a Liszt teremben, 18 órakor pedig záróhangversenyen búcsúznak a résztvevő formációk.

unideb.hu