A bőrgyógyászat újdonságait ismertették

Egyetem
A krónikus csalánkiütés és a súlyos ekcéma új diagnosztikai, valamint kezelési lehetőségeiről is szó volt a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinikáján tartott szakmai találkozón, március 24-én.

 A „Bőrgyógyász találkozó a kapcsolat jegyében” című szakmai továbbképzésen a dermatológia aktualitásait és a Bőrgyógyászati Klinikán elérhető diagnosztika és terápiás újdonságokat ismerhették meg a régió bőrgyógyászai. A több évtizedes múltra visszatekintő regionális tudományos találkozón bemutatták többek között a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszék munkatársai által kidolgozott új módszert is, amely a krónikus csalánkiütéses betegségek pontosabb diagnosztizálását teszi lehetővé. Az eljárást sikeresen alkalmazzák a Klinikai Központban és cél, hogy bekerüljön a hazai gyakorlatba.

– A csalánkiütésben szenvedő betegek gyakran keresik az okokat, elkezdenek például diétázni, de ha ismerjük a pontos diagnózist, akkor megfelelő kezelés tudunk biztosítani. A krónikus csalánkiütéses betegek terápiájában előrelépést jelent a biológia terápia, ami a Klinikai Központban is elérhető – tájékoztatott az újdonságokról Remenyik Éva.

A Bőrgyógyászati Klinika igazgatója arról is beszámolt, hogy a jövőben milyen terápiás lehetőségeket kínálnak a súlyos atopiás dermatitisben szenvedő betegeknek.

– Mostanáig nem igazán tudtunk megfelelően hatékony és kevés mellékhatással járó kezelést nyújtani ezeknek a betegeknek, de végre új készítmények várhatóak. Ezek egyelőre, többek közt a Debreceni Egyetemen is zajló, klinikai vizsgálatok útján érhetőek el az érintettek számára – mondta a szakember.

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati Tanszéke által szervezett szakmai napon az atopiás dematitis kezelésének legmodernebb lehetőségei mellett előadást tartottak a rosacea klinikai diagnosztikájában megjelenő új szemléletről, szó esett az anyajegyszűrés eredményeiről, aktuális kérdéseiről is, valamint nyíregyházi és miskolci szakemberek osztották meg a nemibetegségek ellátásával kapcsolatos tapasztalataikat.

A résztvevők megismerhették a bőrgyógyászatban használt úgynevezett „in vivo” képalkotó technikákat, annak kapcsán, hogy a jövőben egy pályázatnak köszönhetően új, speciális optikai tomográffal bővül a klinika eszközparkja.

–  Ilyen berendezés még sehol sincs Magyarországon, használatával a bőr könnyen hozzáférhető és élőben nyerhetünk adatokat a szerkezeti változásairól. Elsősorban a hám eredetű daganatok ellátása, valamint megelőzésben fogjuk alkalmazni a klinikumban és a kutatásban egyaránt– fogalmazott Remenyik Éva.

unideb.hu