Informatikai szakkörök diákoknak

Egyetem
A 3D modellezés, illetve az algoritmikus feladatmegoldás témájában szervez szakköröket középiskolások számára a Debreceni Egyetem Informatikai Kara. A tehetséggondozó műhelyeket május végéig kéthetente tartják a Kassai úti campuson.

A 3D modellezés szakkörön gyakorlati példákon keresztül ingyenesen használható modellezési lehetőségekkel ismerkednek meg a diákok, betekintést nyerhetnek az animációkészítés alapjaiba, a rajzfilmkészítés, weboldalszerkesztés, számítógépes játéktervezés során használt legalapvetőbb technikákba. A diákok által megtervezett modellt ki is lehet nyomtatni, illetve elkészíthetik az első saját minianimációjukat is.

Az Algoritmika szakkörön a nagy népszerűségnek örvendő algoritmikus feladatmegoldó programozó versenyek témaköreit mutatják be az érdeklődő diákoknak. Terítékre kerülnek a különféle problémamegoldási paradigmák (teljes keresés, oszd meg és uralkodj elve, mohó algoritmusok, dinamikus programozás), valamint az egyes feladatok iteratív és rekurzív megoldási lehetőségei. Szó lesz a matematikai feladatokról éppúgy, mint kombinatorikai és számelméleti problémákról, sztringfeldolgozó algoritmusokról, illetve gráfokkal kapcsolatos esettanulmányokról. Igény szerint kitérnek a hazai és nemzetközi programozó versenyek feladataira is. A feladványokhoz különféle programnyelveken megoldást is kapnak a diákok, így egyszerre fejlődik a résztvevők algoritmizálási és programozási készsége.

Az első, február másodikai foglalkozások 20, illetve 35 fővel indultak, ezekre Debrecen számos középiskolájából érkeztek diákok. A szakkörök május végéig tartanak, 2 hetente, alkalmanként 2 órás időtartamban, péntek délután 15 órától az Informatikai Kar Kassai úti épületében.

Az oktatók várják azon középiskolások jelentkezését is, akik személyesen nem tudnak részt venni a foglalkozásokon, ők keressék fel az mtmi.unideb.hu oldalt. Itt a Moodle eLearnig rendszer biztosítja a szakkör technikai hátterét: ide kerülnek fel a modellek, a feladatok, a beadott megoldások. A portál célja a középiskolások számára rendezett szakkörök, táborok támogatása, innen lehet letölteni a kapcsolódó oktatási anyagokat, leírásokat, feladatokat. Itt találhatóak azok a linkek, melyek segíthetik az elmélyülést az adott anyagrészben, fel lehet tölteni a kiadott rejtvények, feladatok megoldásai, illetve itt lehet tesztelni az elsajátított tudást.

A szakkörök időbeosztása lehetővé teszi, hogy az érdeklődő diákok egyszerre mindkét csoport munkájában részt tudjanak venni. A foglalkozásokon való részvétel ingyenes.

Bővebb információ.