Könyvekkel a világ körül

Egyetem
Ha nem is 80 nap, de egy év alatt körbeutazható az egész világ a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár jóvoltából. Idén – Jules Verne ihletésére – „500 könyvvel a Föld körül” címmel indított olvasást népszerűsítő akciót a DEENK.

A könyvtár munkatársai 10 hónap alatt több mint 10 országot, földrajzi területet mutatnak be, havonta 50 kiválasztott könyv segítségével. A januári induló „célállomás” Skandinávia és a Baltikum volt, februárban pedig Latin-Amerikával ismerkedhetünk a virtuális utazás során.

– Ez már a negyedik év, amikor egész évre kiterjedő éves könyvajánló programmal kedveskedünk az olvasóknak – mondta az unideb.hu portálnak Petró Leonárd. A DEENK kommunikációs koordinátora hozzátette: a cél a szórakoztatás, a kikapcsolódás és az olvasásra buzdítás, ezért elsősorban az ismeretterjesztő és szépirodalmi köteteket ajánlják a könyvtár 6 milliós állományából.

A könyveket a megszokott helyükön, az egyetem Főépületében, a Bölcsészettudományi Könyvtárban felállított polcokon találják meg az olvasók, akiknek egy, a közös utazás állomásait bemutató térkép is segít az eligazodásban.

– Az ajánló ebben az évben már interaktív módon is elérhető: a Historypin nevű oldalon minden hónaphoz külön gyűjteményeket hozunk létre, amelyekbe a kiválasztott könyvek borítóképét és ismertetőjét töltjük fel, a katalógusrekorddal kiegészítve. A gyűjtemények mellett látható térképen navigálhatunk a könyvek között: egy-egy földrajzi területre, országra vagy városra kattintva megjelenik, hogy hány ott játszódó könyv van az ajánlóban – tette hozzá Petró Leonárd.

A könyvtár dolgozói ezen a héten külön meglepetéssel is készülnek: február 3-a, a rejtvényfejtők napja alkalmából bemutatják az első magyar keresztrejtvényt, amit ki is lehet tölteni, beküldve pedig DEENK-es nyereményekkel lehet gazdagodni.

Részletek a Facebook eseményben.