70 éves lett Herczeg Pál

Egyetem

A debreceni antibiotikum-kutatás történetének jelentős eredményeit is felidézték szerdán, azon a tudományos ülésen, amelyen Herczegh Pált, a Debreceni Egyetem 70 éves professzorát köszöntötték.
Az egyetem Gyógyszerésztudományi Kara, a Gyógyszerészi Kémia Tanszék és a Debreceni Akadémiai Bizottság Kémiai Szakbizottsága „A kémián innen, a kémián túl” címmel tartott tudományos ülést december 20-án a DAB Székházban. Az ünnepi tanácskozáson kollégái, tanítványai és tisztelői köszöntötték 70. születésnapja alkalmából Herczegh Pált, a gyógyszerészi kémia professzorát, aki 2000-től 2012-ig volt a Gyógyszerészi Kémia Tanszék vezetője.

Az egyetemi tanárt Vecsernyés Miklós, a kar dékánja, valamint a jelenlegi tanszékvezető, Borbás Anikó is méltatta, hangsúlyozva, hogy Herczegh Pál a Debreceni Egyetem és hazánk egyik legkiemelkedőbb szerves kémikusa. A professzor a szénhidrát-kémiai és antibiotikum-kémiai kutatások elismert szakértője. Tudományos érdeklődése az antivirális és antibakteriális hatású antibiotikumok előállítására és hatásvizsgálatára irányul.

Az ünnepi tanácskozáson előadásokon idézték fel a debreceni antibiotikum-kutatás jelentős eredményit, a tanszék történetét és a neves szakember munkásságát, aki december 26-tól a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának emeritus professzoraként folytatja munkáját.

Herczegh Pál tudományos tevékenységét 2000-ben Széchenyi Professzori Ösztöndíjjal ismerték el, ugyanebben az évben nyerte el a szerves kémikusok legrangosabb kitüntetését, a Zemplén Géza díjat.

unideb.hu