Jól teljesítő hallgatókat díjazott az NI

Egyetem

Teszt- és mérőeszközökkel jutalmazta a National Instruments a szemeszter utolsó óráján azokat a villamosmérnök szakos hallgatókat, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az NI ipari alkalmazást támogató laboroktatás című kurzuson a Debreceni Egyetemen.
– Több mint 4000 mérnök hiányzik napjainkban a magyar munkaerőpiacról, a megfelelő mérnökutánpótlást pedig az ütőképes, naprakész tudással rendelkező ifjú mérnökök jelentik, ezért fordít jelentős erőforrásokat a National Instruments a műszaki pálya népszerűsítésére és a jövő mérnökeinek képzésére – hangsúlyozta Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője a laborgyakorlat utolsó, december 12-ei sajtónyilvános óráján.

A cégvezető felidézte, hogy az NI 2016-ban tizenhétmillió forint értékben adományozott új műszereket az egyetemnek, hogy az iparban jártas mérnökökkel közösen elinduljon az NI ipari alkalmazást támogató laboroktatás, amely szabadon választható tárgyként felvehető a villamosmérnöki szak harmadik évfolyamától. A laboroktatáson a hallgatók ipari alkalmazás szinten sajátíthatják el a méréstechnikát, a LabVIEW programozást, az elektronika és digitális technikát, valamint a mikrokontrollerek alkalmazástechnikáját.

– Napjainkban nem lehet magas színvonalú mérnökképzést folytatni megfelelő ipari partner nélkül – jelentette ki Kun Ferenc. A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának dékánja szerint példaértékű, ahogy a National Instruments részt vesz a kar mérnökképzésének fejlesztésében. Kun Ferenc kiemelte, hogy az NI az egyik legfontosabb partner a TTK villamosmérnöki duális képzésében, hiszen már az indulás óta részt vesz az oktatásban évfolyamonként 5 hallgató foglalkoztatásával.

– Az NI egyedülálló módon a duális képzés mellett a tantermi oktatás során is átadja a cégnél felhalmozott tudást. A hallgatók ipari példákon keresztül tudják elsajátítani azt az ismeretet, amelyre egy mérnöknek szüksége van. A szabadon választható kurzus népszerűségét mutatja, hogy ma már egymásnak ajánlják a hallgatók – tette hozzá a kari vezető.

A 13 hétből álló oktatási félév végén az NI Hungary Kft. a legtehetségesebb diákokat teszt- és mérőeszközökkel jutalmazta meg. A szabadon választható tantárgyat koordináló Héjja Ferenc, az NI kutatás-fejlesztési tesztfejlesztés csoportvezetője elmondta, hogy a kurzus egyre népszerűbb.

– Míg 2016 februárjában 9 egyetemi diák vette fel, majd szeptember már 13 egyetemi diák, idén szeptemberben pedig szinte azonnal betelt a 18 meghirdetett hely – sorolta Héjja Ferenc, aki a képzésben részt vevő mérnökök szerepének fontosságáról beszélt.

A villamosmérnök hallgatók nevében Laczkó Balázs a kurzus gyakorlatias, valódi feladatokat, kézzel fogható problémákat kezelő jellegét emelte ki.
A 2017-2018-as tanévben az NI Laborgyakorlat mellett két újabb speciális tárgyat is indított az egyetem, nevezetesen a programozható logikai eszközök és az elektronikai gyártástechnológia és minőségbiztosítás tárgyakat.

unideb.hu