Fiatal kutatók tanácskoztak a DAB székházban

Egyetem

A földtudománytól a fizikán, az irodalmon, a nyelvtudományon át a sporttudományig változatos témákban hallhattak előadásokat a Hatvani István Szakkollégium Őszi Tudományos Hallgatói Konferenciájának résztvevői pénteken a DAB Székházban.
– A Debreceni Egyetem olyan fejlesztések előtt áll, melyek hosszú időre meg fogja határozni az intézmény jövőjét, s ez a fejlődés a Hatvani István Szakkollégium tevékenységére is nagy hatással lesz – fogalmazott Pintér Ákos rektorhelyettes a december 1-jei konferencia megnyitóján. Az egyetemi vezető, aki a szakkollégium igazgatója is egyben hozzátette: a mostani konferencia sokszínű programja jól példázza a szakmai műhely multidiszciplináris jellegét.

– A Hatvani István Szakkollégium egyik fontos küldetése, hogy közelebb hozza egymáshoz a bölcsészet- illetve természettudománnyal foglalkozó fiatal kutatókat, akik így jobban megismerhetik egymás szakterületét, és a szinergiák révén új interdiszciplináris kutatások jöhetnek létre – hangsúlyozta Pintér Ákos.

Uri Dénes Mihály, a Hatvani István Szakkollégium Diákönkormányzatának elnöke a megnyitón vette át három évre szóló szaktanári megbízását az igazgatótól. Az új szaktanár köszöntőjében kiemelte: fontos cél, hogy az idén húsz éves szakkollégium tevékenységét és képzési struktúráját továbbfejlesszék, hogy az megfeleljen a tudományos utánpótlásképzés legújabb kihívásainak.
A pénteki konferencián két szekcióban 14 előadást hallhattak a résztvevők, szó volt többek között a szilika alapú aerogélek pórusszerkezetéről, a vívósport kiegészítő sportágainak fejlődéséről, sokrészecskés, erősen korrelált kvantum rendszerek kölcsönhatásáról, illetve a debreceni spanyolnáthajárvány biológiai, gazdaság- és társadalomtörténeti megközelítéséről.

unideb.hu