Egyedülálló internetes élelmiszer-adatbázist fejlesztenek

Egyetem

Francia, bolgár és román kutatók érkeztek a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karára a KNOWinFOOD Erasmus+ projekt keretében. A szakemberek egy közös adatbázison dolgoznak az élelmiszerlánc-szemlélet jegyében.
A University Claude Bernard Lyon 1, a Lucian Blaga Univesity of Sibiu, a University of Food Technologies Plovdiv, valamint a Debreceni Egyetem agrárkarának kutatói és hallgatói működnek együtt Európa második legnagyobb fűszer-disztribútorával, a Supremia S.A.-val a KNOWinFOOD-projektben. A szakemberek november 15-e és 18-a között a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán a kutatás- és oktatásfejlesztés lehetőségeiről tanácskoznak. A workshop résztvevőit Komlósi István dékán köszöntötte.

A partnerek egy egyedülálló internetes adatbázis kidolgozásában működnek együtt. Regisztrálják a résztvevő országokra, illetve a világ más kultúráira jellemző tradicionális élelmiszerek leírásait, a fenntarthatóság jegyében előállítható természetes és innovatív alapanyagokat, illetve a korszerű élelmiszeripari technológiákat. Az anyag angol, magyar, román, francia, valamint bolgár nyelven készül.

– Az adatbázis szolgálja a fenntartható, környezetbarát élelmiszer-előállítást, és a minél kisebb ökolábnyomot, ugyanakkor az élelmiszerlánc-szemlélet jegyében történő oktatást is. Mi erre törekszünk a Debreceni Egyetem agrárkarán, képzésünk a teljes vertikumot átfogja az alapanyagtól egészen a késztermékig. Ezen túllépve a fogyasztói magatartást is vizsgáljuk a Gazdaságtudományi Karral együttműködve, illetve az Általános Orvostudományi Karral közösen kutatjuk, hogy az élelmiszerek miként hatnak a fogyasztók egészségére. Ez az országosan egyedülálló rendszer a személyre szabott táplálkozás irányába mutat – mondta Máthé Endre, az Élelmiszertechnológiai Intézet docense.

A három napos workshopon a debreceni és a lyoni egyetem Erasmus-megállapodást ír alá, ezzel szélesítve a Debrecenben tanuló mintegy 400 élelmiszermérnök-hallgató mobilitási lehetőségeit. A képzés a DE-n angol nyelven is elérhető, a jelentkezők száma évről évre nő.

A KNOWinFOOD-program keretében többfordulós innovatív élelmiszerfejlesztési versenyt is hirdetnek a hallgatók számára. A legutóbbi fordulót Debreceni Egyetemen tanuló külföldi fiatalok nyerték, a következő megmérettetést jövő év tavaszára tervezik.

unideb.hu