Fésüs Lászlót köszöntötték 70. születésnapján

Egyetem

A Debreceni Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet elmúlt öt éves eredményeit értékelték hétfőn a DAB Székházban. A tudományos ülésen Fésüs László professzort, az egyetem egykori rektorát is köszöntötték 70. születésnapja alkalmából.
Az 1950-ben alakult Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet több mint 100 munkatársával, 20 oktató kutatójával a Debreceni Egyetem egyik nagy létszámú és tudományosan jelentős, dinamikusan fejlődő egysége.

– Az intézet évente 2500, különböző karokon és szakokon tanuló hallgató oktatásában vállal jelentős szerepet és évente több mint 100 kurzust hirdet – emelte ki Tőzsér József intézetigazgató a november 13-i tudományos ülésen az elmúlt öt év eredményeit ismertetve.

Az értékelt időszakban az oktatási tevékenység mellett kiugró eredményeket értek el az intézet 11 kutatócsoportjának eredményei. A tudományos ülésen elhangzott szakmai előadások az intézetben zajló tudományos munkáról adtak áttekintést.

A DAB Székházban tartott teltházas tudományos ülést a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara, a Debreceni Akadméiai Bizottság Orvostudományi és Biológiai Szakbizottsága és a DE ÁOK Biokémiai és Molekuláris Biológia Intézet közösen szervezte.

Az eseményen előadást tartott Fésüs Lászó is, aki 20 éven át, 1993-től 2013-ig irányította a Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetet.

Az elismert professzort kollégái, tanítványai és barátai köszöntötték 70. születésnapja alkalmából.

Szilvássy Zoltán rektor köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a professzor nemcsak a Debreceni Egyetemért tett sokat, hanem az ő személyes életében és karrierjében is meghatározó volt a közös munka.

Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja felidézte az elismert szaktekintély életútját, munkásságát és méltatta az egyetemen sok évtizeden keresztül kifejtett kimagasló oktató, kutató és nevelő tevékenységét, melyért a kar nevében mondott köszönetet, majd oklevelet adott át Fésüs Lászlónak.

A Széchenyi-díjas orvos a magyar biokémia meghatározó személyisége, aki kutatásai során évtizedeken keresztül nemzetközileg is elismert eredményeket ért el egy szöveti fehérje kereszkötő enzim működésével és biológiai szerepével kapcsolatban. Tudományos publikációs tevékenysége gazdag, amit számos sikeres hazai illetve nemzetközi tudományos pályázat igazol. Több mint 200 tudományos közlemény szerzője, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Számos rangos kitüntetése közül kiemelkedő a Szent-Györgyi Albert-díj és a Semmelweis-díj, 2012-től Debrecen díszpolgára.

1999-ben az egykori Debreceni Orvostudományi Egyetem utolsó, egy éven át a 2000-ben létrejött Debreceni Egyetem első rektora volt. A tisztséget 2007-től 2010-ig is betöltötte.
Fésüs László a Debreceni Egyetem hagyományos őszi doktor- és díszdoktoravató ünnepségén november 25-én veheti át professor emeritusi címét.

unideb.hu