Idén is törtek a tésztahidak a Debreceni Egyetemen

Egyetem

Több mint 400 kilogramm terhelést elviselve a Kolozsvárról érkező mérnökhallgatók tésztahídja nyerte a Debreceni Egyetem Műszaki Karán ebben az évben már 9. alkalommal megrendezett TörDElő-t.
A feladat nem változott az évek során: bolti forgalomban kapható száraztésztából kell 1 kilogramm össztömegű, 1 méter fesztávolságú, minél teherbíróbb hidat alkotni. Ebben az évben öt csapat vett részt a megmérettetésen: a debreceni Péchy Mihály Építőipari Szakgimnázium, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem, valamint a Debreceni Egyetem Műszaki Karának három csapata.

Különlegesség volt, hogy első alkalommal az itt tanuló, angol nyelvű képzésben részt vevő külföldi diákok is önálló teamként készültek, de volt olyan csapat is, amelyik kizárólag mérnökhallgató lányokból állt.

– Szimbolikus jelentése van ezen a versenyen a hídnak, hiszen egyrészt a csapatmunkában résztvevők között erősíti a kapcsolatot, de akár az oktatás és az ipar kapcsolatát, az egyetem és a munka világát is összekötő kapcsot is jelentheti. Ugyanakkor híd az anyaország, a határon túli magyarság és az itt tanuló külföldi diákok között is – mondta az unideb.hu portálnak Kovács Imre, az Építőmérnöki Tanszék vezetője

A megmérettetéshez csaknem egy héten át tartó felkészülés vezet: a tészta kiválasztása, a szálak ellenőrzése, csiszolás, ragasztás 60-70 munkaórát is igénybe vesz. A felkészülés során a hallgatók a tervezéstől a kivitelezésig kipróbálhatják magukat, miközben szakmai tapasztalatot szerezve készíthetik el saját alkotásukat.
A versenyt végül a kolozsvári gárda nyerte: tésztahídjuk402 kilogrammos terhelésnél reccsent el. Második lett 124,5 kilogramm terheléssel az Áthidalók (DE) csapata, a harmadik helyen pedig – 99,5 kilogrammos terheléssel a Péchy Szakgimnáziumból érkező SpagetTeam végzett.

A helyi csúcsot tavaly elért eredményükkel – 516,9 kilogramm – Lettország együttese tartja.

unideb.hu