A legendás könyvtárigazgató előtt tisztelegtek

Egyetem
A Debreceni Egyetem könyvtárának egykori igazgatója, Kovács Máté életútját mutatja be az a vándorkiállítás, amelyet mától láthat a közönség a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár előterében, a Főépületben.

Kovács Máté 1949 és 1956 között állt a Debreceni Egyetemi Könyvtár élén. A hét esztendő alatt a könyvtárban dolgozók száma megduplázódott, a könyvállomány a háromszorosára nőtt, elérte a milliós nagyságrendet. Igazgatóként a hazai könyvtárügy vezéregyéniségévé vált. Tagja volt az Országos Könyvtári Tanácsnak, majd ő töltötte be az Országos Könyvtárügyi és Dokumentációs Tanács elnöki tisztét. 1956-ban kérték fel az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Könyvtártudományi Tanszékének vezetésére, ahol másfél évtizeden át irányította az egyetemi szintű könyvtáros-képzést, tanította a jövendő könyvtárosok nemzedékét.
– Kovács Máté emblematikus vezetője volt a Debreceni Egyetem könyvtárának, így az életútját bemutató tárlat nem is kerülhetett volna méltóbb helyre, mint az Egyetemi és Nemzeti Könyvtárba –mondta köszöntőjében Karácsony Gyöngyi. Az intézmény főigazgatója beszédében kiemelte: az egykori igazgató sokat tett a gyűjtemény fejlesztéséért, azért, hogy az állomány országosan elismert, tekintélyes nemzeti gyűjteménnyé váljon.

– Tudásához kellő szorgalom társult, és ő ezt a tudomány szolgálatába állította. Könyvtárosi munkája mellett elkötelezett pedagógus is volt, aki a középiskolás és egyetemista korosztállyal is megszerettette az olvasást. Kovács Máté oly sokat tett a könyvtárért, hogy nyugodtan mondhatjuk, ez a tárlat szinte hazaért az egyetem falai közzé – fogalmazott megnyitójában Szálkai Tamás, a kiállítás kurátora.

A vándorkiállítással a tudós könyvtárosnak állít emléket a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központ és könyvtár. A tárlat – amelynek második állomása a Debreceni Egyetem – október 30-ig tekinthető meg.

unideb.hu