A gyógypedagógia kiválóságai a GYFK-n

Egyetem

A fogyatékossággal élők problémáiról tanácskozott több mint száz szakember pénteken a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karán tartott II. Különleges bánásmód konferencián.
– Egy éve még csak álmodtunk róla, hogy Hajdúböszörmény a hazai gyógypedagógiai képzés egyik központja lehet, ma pedig már több mint kétszáz gyógypedagógia szakos hallgató tanulja itt ezt a nagyszerű hivatást – hangsúlyozta Kiss Attila polgármester a tanácskozás megnyitóján.

A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kara idén először indította el gyógypedagógia képzését, amelyre azonnal óriási érdeklődés volt, így szeptembertől 80 nappali és 170 levelő tagozatos hallgató kezdte meg tanulmányait.

– A gyógypedagógiai szakunkkal nemcsak a hazai szakemberhiányt tudjuk orvosolni, hanem közvetve hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy a fogyatékossággal élő emberek életminősége javuljon, és segíteni tudjuk társadalmi integrációjukat – emelte ki Gortka-Rákó Erzsébet általános dékánhelyettes.

Többek között ezeknek a hallgatóknak a szakmai felkészülését segíti a kar második alkalommal megszervezett Különleges bánásmód konferenciája. A rendezvényre 120 gyógy-, és óvodapedagógiai szakember, valamint hazai és határon túli képzőintézmények és szakszolgálatok képviselői érkezek. A plenáris üléseket követően öt szekcióban folyt a tanácskozás olyan témakörökben, mint a fogyatékkal élők munkaerőpiaci helyzete, a sajátos nevelési igényű gyerekek pedagógiai integrációja, de volt szó a legfrissebb logopédiai kutatásokról és tehetségprogramokról is.
A konferencia kísérő rendezvényeként nyílt meg Kecse József festő kiállítása. Az érdeklődők emellett érzékenyítő játékokon vehettek részt a Debreceni Egyetem mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központjának jóvoltából.

unideb.hu