Vlagyimir Putyin

Putyin díszpolgári címe: “Az ötvenes éveket idézi ez a fajta elszámoltatás” – felzúdultak a debreceni oktatók

Egyetem

Egyenként akarta behívatni „elbeszélgetésre” a Putyin díszpolgári címe ellen tiltakozó oktatókat a Debreceni Egyetem (DE) kabinetfőnöke, Mészáros József, ám az érintettek ezt megtagadták – tudta meg a Népszava.A lap azt írja, a meghívót kiküldő dékán helyett Mészáros József, a DE kabinetfőnöke fogadta az oktatókat (ő volt a Kósa Lajos által gründolt Debreceni Vagyonkezelő Zrt. korábbi elnök-vezérigazgatója).

A berendelt oktatók először egy kérdőívet kaptak, amelyen öt kérdés szerepelt. A névre szóló íveken arra kellett válaszolni, hogy miként szerveződött a “lázadás”, illetve hogy ismerték-e szenátusi döntés részleteit.

Amikor Mészáros kijelentette, hogy mindenkivel egyenként akar elbeszélgetni, egy emberként zúdult fel az 50-60 oktató. Volt, aki széttépte a kérdőívet, mások nem válaszoltak, s akadt, aki aláírás nélkül adta vissza.

Fábián István korábbi rektor elmondta, úgy sejti, őt “gyanúsítják” mint főszervezőt, ezért ha kell, kivonul, amíg a többiek kitöltik a kérdőívet, nehogy befolyásolhassa kollégáit. A volt rektor azt is közölte, ő maga körlevélben kérdezte meg tanszéke munkatársait Putyin díszpolgári címéről, s a visszaküldött válaszok alapján fogalmazták meg a tanszéki állásfoglalást, ezt az interneten nyugodtan ellenőrizheti az egyetem vezetése, ha akarja.

Az oktatók egy része felszólította Mészáros Józsefet: tolmácsolja a távol maradó Szilvássy Zoltán rektor felé, hogy kérjen nyilvánosan bocsánatot az általa megsértett, „szerencsétlen, világtalan, tehetetlen” balfácánoknak nevezett egyetemi oktatóktól.