Új képzések indulnak az Egészségügyi Karon

Egyetem

Hiánypótló angol nyelvű mesterszakkal és határon túli, kihelyezett ápoló képzéssel bővül a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának képzési palettája a 2017/2018-as tanévben.
A Debreceni Egyetem egyik kiemelt stratégiai célja, hogy megduplázza külföldi hallgatói számát. Ehhez a célkitűzéshez az Egészségügyi Kar is csatlakozik, ezért az idei szemeszterben a nyíregyházi campuson is elkezdődik a külföldi diákok oktatása – hangzott el a kar új képzéseit bemutató tájékoztatón szeptember 19-én.

– Az angol nyelvű egészségügyi szociális munka mesterszakon 11 külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait szeptember 25-én. A hazai felsőoktatási intézmények közül a Debreceni Egyetemen tanul a legtöbb külföldi hallgató, és büszkék vagyunk rá, hogy ettől a tanévtől már Egészségügyi Kar is fogad külföldi hallgatókat – mondat Semsei Imre, a kar dékánja. Hozzátette: a jövőben további angol nyelvű képzéseket is szeretnének indítani, valamint terveik szerint a duális képzésbe is bekapcsolódnának.

A kar első külföldi hallgatóknak meghirdetett programja mesterszak, így a Nigériából, Jordániából, Szíriából, Egyiptomból és Bangladesből érkező hallgatók mindegyike rendelkezik már – jellemzően egészségtudományi – alapdiplomával.

– A diákok hazájában a szociális munkának nincsenek hagyományai, így a kétéves képzést követően a már végzett hallgatók saját országukban úttörői lesznek az egészségügyi szociális munkának – fogalmazott Szoboszlai Katalin.

A DE EK Szociális Munka Tanszék vezetője szerint a Debreceni Egyemnek és az Egészségügyi Karnak jelentenek nagy presztízst a külföldi hallgatók, akiknek döntő többsége a magyar kormány által idén megalapított Ösztöndíjprogram keresztény fiataloknak támogatásával tanulhat az intézmény nyíregyházi campusán. Néhányan Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal, egy hallgató pedig önköltséges formában vesz részt a képzésben.

A tájékoztatón jelen voltak azok a külföldi diákok, akik már megérkeztek a városba. A gyógyszerész végzettségű, szíriai Tamam Habib az unideb.hu-nak elmondta: jó hírneve és a kuriózumnak számító képzés miatt választotta a Debreceni Egyetemet. Kiemelte, hogy a képzés során szerzett tudását hazája újjáépítésében szeretné kamatoztatni, és ehhez fontosnak tartja megismerni többek közt a magyar szociális és egészségügyi szervezetek jó gyakorlatait.
Az Egészségügyi Kar másik újdonsága, hogy a határon túl élő magyar fiatalok felsőfokú képzését szolgáló Szülőföld program keretében Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán indít kihelyezett képzést.

– Ápolás-betegellátás alapszakon összesen huszonnégy Ukrajnában élő fiatal kezdi meg tanulmányait, 13-an nappali, 11-en pedig levelező tagozaton – tájékoztatott Sárvári Attila.
Az oktatási dékánhelyettese kifejtette: a gyakorlati órákat a kar oktatói Beregszászon tartják majd, ehhez a főiskolán két új, alapápolási műveletek és beavatkozások elsajátításához szükséges eszközökkel felszerelt oktatótermet építettek. Az elméleti ismeretek átadása nagyrészt új infokommunikációs technikák alkalmazásával valósul meg, egyebek mellett videokonferencia rendszert és más oktatást segítő elektronikus rendszereket használnak majd.

unideb.hu