„Jogosan” volt szó a pénzügyekről

Egyetem

A pénzügyi fogyasztóvédelem szükségességéről, lehetőségeiről és alkalmazásáról kaptak átfogó tájékoztatást a Debreceni Egyetem hallgatói az Állam- és Jogtudományi Karon tartott rendhagyó előadáson.
– Egy harminc országot vizsgáló nemzetközi felmérés szerint pénzügyeiket illetően a magyar az egyik legkevésbé tudatos nemzet. Találkoztunk például olyan esettel, hogy valaki gond nélkül elköltötte a hitelkártyáján lévő összeget, de azzal nem volt tisztában, hogy azt vissza kell neki fizetni – szemléltette a hazai helyzetet Szabó József, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjának igazgatója a debreceni jogászhallgatóknak szervezett szakmai rendezvényen.

A Debreceni Egyetem jogi kara az MNB-vel, a Pénzügyi Békéltető Testülettel és a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületével közösen szervezte meg a hazánkban egyedülálló rendezvényt, hogy a diákok minél előbb, preventív jelleggel megismerkedjenek a pénzügyi fogyasztóvédelem nyújtotta lehetőségeikkel, ezzel megerősítve a kar szakterületen végzett, évek óta sikeres oktatási és kutatási tevékenységét.

– Egy korábbi OTKA (Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok) alapkutatáson túl, PhD-disszertációk és OTDK győztes dolgozatok is születtek már ebben a témában. Részt veszünk az Igazságügyi Minisztérium komplex fogyasztóvédelmi jogi kutatásában, és a szakkollégiumunk mellett hallgatóink szabadon választható tantárgyként is tanulhatnak az általános fogyasztóvédelmi és pénzügyi fogyasztóvédelmi jogról – hangsúlyozta Szikora Veronika dékán.
A „Szomszédban a pénzügyi fogyasztóvédelem – Hajdú-Biharban is” című rendezvényen a diákok a megismerkedhettek a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat működésével. Hajnal Zsolt, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének elnöke elmondta, hogy évente körülbelül ötezer esetet kezelnek, de sokan még most sem tudják, hogy ingyenes és független tanácsadó szolgáltatásuk országszerte, köztük Debrecenben is elérhető és díjmentes.

– Debrecen abból a szempontól is egy élhető város, hogy plusz szolgáltatásként pénzügyi tudatosságra nevelés és tanácsadó iroda is elérhető az itt élők számára. Egy friss felmérésben egyébként a város az élen végzett a jogérvényesítési lehetőségek terén, köszönhetően a debreceni jogászoknak – emelte ki Barcsa Lajos alpolgármester az esemény sajtótájékoztatóján.

A rendezvényen Kovács Erika elnök révén a Pénzügyi Békéltető Testület is bemutatkozott. A szervezet peres eljárás elkerülésével kínál alternatív vitarendezési fórumot bárki számára ingyenesen pénzügyi jogvitákban, valamint a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar hallgatóinak is gyakorlati helyként szolgál.

unideb.hu