A paksi bővítésről is beszélt a miniszter a Debreceni Egyetem tanévnyitó ülésén

Egyetem

Az egész ország számára hatalmas lehetőségnek nevezte a paksi erőmű bővítését a beruházásért felelős tárca nélküli miniszter vasárnap, a Debreceni Egyetem tanévnyitó szenátusi ülésén.

Süli János szerint az a tény, hogy beruházás 40 százaléka hazai beszállítók közreműködésével valósul meg, az egész magyar gazdaságnak jelent lehetőséget, a fejlesztés eredményeként pedig hatvan éven át jut olcsó villamos energiához az ország.

A miniszter az egyetem új, első évfolyamos hallgatóit köszöntve jelezte: közöttük ülnek a jövő döntéshozói, de azért, hegy milyen lesz ez az ország a jövőben, az ő generációja is felelős.
Ha ma sikerül munkahelyeket teremteni, ha fellépünk a szén-dioxid-kibocsátás ellen, ha továbbra is tudunk olcsón villamos energiát előállítani, akkor versenyképes marad a magyar gazdaság – magyarázta.

Süli János arról is beszélt, hogy 250 ezer hallgató tanul az ország felsőoktatási intézményeiben, közülük 30 ezren a Debreceni Egyetemen, amely az ország egyik kiemelt kutatóegyeteme.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora tanévnyitó beszédében kitért az egyetemnek a gazdaságfejlesztés érdekében kötött nemzetközi szerződéseire, kiemelve többi között az amerikai General Electric céggel, illetve az orosz Roszatom óriásvállalattal kötött megállapodást.

Utóbbi hozzájárul a debreceni műszaki képzés, benne a vegyész-, a villamosmérnöki és a gépészmérnöki képzés fejlesztéséhez, de a paksi erőmű bővítésével összefüggésben a hamarosan megkezdődő atomenergetikai-mérnök képzéshez is – tette hozzá a rektor.
Szilvássy Zoltán megjegyezte: Debrecenben gyárak épülnek vagy kizárólagos vagy többségi magyar tulajdonban, így biztosan lesz munkahely a városban a jövőben is.
Debrecen polgármestere új városi polgárokként köszöntötte az egyetem több mint nyolcezer új elsőévesét.

Maradjatok, lesz munka!

Papp László arra biztatta az elsőéveseket, gondolkodjanak azon, hogy hosszú távon is Debrecenben maradnak, a városban ugyanis van és lesz is munkahely.

Azt mondta: az elmúlt években munkahelyek ezrei jöttek létre Debrecenben, a hajdú-bihari megyeszékhely az ország, illetve Európa egyik legbiztonságosabb városa.

Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkára a tanévnyitón kiemelte: a magyar jövőt azok a fiatalok jelentik, akik az adott történelmi pillanatban mernek szabadon gondolkodni, az új kihívásokra pedig választ találni. Ebben jó segítőkre lelnek tanáraikban – tette hozzá.

A kormány minden segítséget megad a hallgatók versenyképes tudásának megszerzéséhez, legyen szó az infrastrukturális beruházásokról, eszközfejlesztésről, ösztöndíjakról vagy a kutatás-fejlesztés és innováció támogatásáról – sorolta Szabó Tünde.

A Debreceni Egyetem több mint nyolcezer új hallgatója a tanévnyitó szenátusi ülésen hallgatói esküt tett, majd az ünnepség a hagyományoknak megfelelően egyetemi díjak, kitüntetések és elismerések átadásával fejeződött be a Főnix csarnokban.