Befejeződött a Debreceni Nyári Egyetem

Egyetem

Több mint kétszázan ismerkedtek a magyar nyelvvel és kultúrával ezen a nyáron a fennállásának 90. évfordulóját ünneplő Debreceni Nyári Egyetemen – közölte a Debreceni Egyetem (DE) sajtóirodája.

A közlemény szerint magyar nyelvtudását száznegyvennégy tanuló akarta csiszolni, húsz oktató fejlesztette a magyar nyelv tanításával kapcsolatos ismereteit, tizennyolcan a magyar-lengyel szövegek fordításáról tanácskoztak egy-egy konferencián, négyen pedig angolul tanultak a magyar kultúráról és történelemről július közepétől augusztus közepéig a nyári egyetemen.

Emelkedett az idén az ösztöndíjak száma: a Tempus Közalapítvány és Debrecen városa mellett az amerikai clevelandi közösség támogatta a tanulókat, így ebben az évben hatvanan kaptak lehetőséget arra, hogy térítésmentesen vehessék igénybe a szolgáltatást. A résztvevők közül többen magyar szakos diákok külföldi egyetemeken, sokan hobbiként tanulják a magyar nyelvet, de a többséget még mindig azok alkotják, akiknek magyar gyökereik vannak.

A nyelvtanulás mellett ebben az évben is sok kulturális programon vehettek részt az érdeklődők. A hétvégéken az edelényi kastélyba, a Hortobágyra, Nyíregyháza-Sóstóra és Miskolcra látogathattak el. Népszerű program volt a biciklitúra a zeleméri templomromokhoz, és közkedveltek voltak a keddi folklórprogramok, amelyeken különböző tájegységek dalait és táncait tanulhatták meg a résztvevők, s mindemellett belekóstolhattak az adott régió ételeibe – ismertette a sajtóiroda.

Tájékoztatásuk szerint ugyanakkor a legnagyobb kihívás ezúttal is a magyar nyelv tanulása volt. A feladatot – a kiadott bizonyítványok alapján – sikeresen teljesítették a diákok, akik minden héten nyelvi tesztet írtak az újonnan tanultakból. Az egy hónapos kurzus alatt összesen 144-en vizsgáztak a Debreceni Nyári Egyetemen, és több mint 80 százalékuk ért el 90 százalék feletti eredményt a megmérettetésen.

A 90 éves intézmény időkapszulába gyűjtötte a most itt tanulók üzeneteit, a 100. évfordulót majdan együtt ünneplők számára. A távolabbi jövőre gondolva pedig fát ültettek az egyetemi templom melletti parkban.