Az öregedés titkát kutatja fáradhatatlanul

Egyetem

80 éves lett Zsolnai-Nagy Imre gerontológus, aki 2006-ig, nyugdíjba vonulásáig önálló tanszéket vezetett. Azóta nincs már kísérletes gerontológia tanszék a Debreceni Egyetemen, de a kis szobát használhatja, cserébe az általa 1982-ben alapított Archives of Gerontology and Geriatrics című nemzetközi folyóirat aktuális számait megkapja az intézmény könyvtára.

Zsolnai a Naplónak adott interjújában arról mesélt, hogy az életkornövelés nem feltétlenül célja a társadalomnak.

Miért is hosszabbítanánk az életünket, amikor a magyar férfiak nyugdíj-korhatára 65 év, a valóságos átlagos életkoruk ennél még egy évvel sem hosszabb, a várható átlagéletkor pedig (ami a ma született gyermekekre vonatkozik) alig három évvel több. Ez a világ legjobb biznisze, hiszen nem kell évekig nyugdíjat fizetni

– zárja rövidre a miérteket a professzor.

A professzor elmondta, mind a mai napig nincs átfogó, a kutatók többsége által elfogadott olyan felfogás, amely kielégítő magyarázatot adna a folyamatra, vagy pláne nincs olyan elmélet, ami alapján az állatok vagy az ember élettartamát sikeresen lehetett volna meghosszabbítani, akár csak kísérleti jelleggel is.

Arra a kérdésre, hogy mi az a legutolsó eredménye az öregedést megállítandó, a doktor úgy felelt: volt egy találmányuk. A centrofenoxin nevű molekula, ami javítja az agysejtek általános állapotát, és képes agyvérzés után is regenerálni a kiesett agysejtek működését.

A centrofenoxint itthon hiába keressük, a gyógyszertárak nem forgalmazzák. Viszont külföldről könnyen beszerezhető, Zsolnai-Nagy Imre 40 éves kora óta kettesével szedi, mellékhatása nincs.

Arra a kérdésre, hogy egy átlagember mit tehet az öregedést lassítandó a professzor így felelt:

Az öregedés nagyon lassú folyamat. A hétköznapi teendőkkel, úgy mint sok folyadék fogyasztása vagy ilyesmi, nemigen tudunk beleavatkozni. Nyilván az egyensúly a normális működéshez nagyon fontos; jó, ha az életmódból az ártalmakat kivesszük. De például az alkohol is szabadgyök-rabló, többek között ezért kábulunk el, ha sokat iszunk. Én időnként megiszom egy pohár bort. Az étkezésről pedig annyit, hogy állítólag egészségtelenül eszünk. Mégis tovább élünk, mint száz évvel ezelőtt,

– fogalmazott Zsolnai-Nagy Imre.