A forradalom gyújtópontjában

Egyetem

Kiállítással, tudományos konferenciával, valamint a város és az egyetem által közösen hirdetett, az 1956-os eseményeket felidéző filmpályázat eredményhirdetésével kezdődött a forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendezett programsorozat a Debreceni Egyetemen.
„A forradalom gyújtópontjában – Tűzből élet és enyészet ” címmel nyílt kiállítás a Főépület 2. emeleti kerengőjén, ahol a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár gyűjteményéből származó korabeli dokumentumok bemutatásával idézte az interaktív installáció az 56-ban történteket, kiemelt hangsúlyt fektetve az egyetemi események bemutatására.
– Nem véletlen, hogy az egyetem és a város közösen tart megemlékezéseket a forradalom és szabadságharc évfordulóján, hiszen az egyetemi ifjúságnak elévülhetetlen érdemei voltak az események kirobbantásában – fogalmazott megnyitójában Jávor András. A rektorhelyettes kiemelte: az egyetemi integráció – korát megelőzve – már akkor megvalósult, hiszen három felsőoktatási intézmény hallgatói egy akarattal fogalmazták meg követeléseiket.

– Ezek a fiatalok forradalmat csináltak, és ezt az életük kockáztatásával tették, hiszen köztudott, hogy Debrecenben dördültek el az első lövések, és a Kossuth utcán folyt először vér az országban – idézte fel az akkori fiatalok tetteit Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere.

– A magyarok, kiknek országát a második világháború után ismét megcsonkították és megszállták…, akik mindent elvesztettek és semmit sem nyertek, nekik csak az igazságérzetük, csak a becsületük maradt, és ez robbantotta ki az október 23-i felkelést – mondta Szirák Péter egyetemi tanár. A kiállítás kurátora Debrecent a forradalom és szabadságharc gyújtópontjának nevezte, és hangsúlyozta, nem véletlenül ugyanez a kiállítás címe sem.

A rendezvényen adták át a város és az egyetem által közösen kiírt videópályázat díjait. A zsűri olyan pályaműveket várt, amelyek megmutatják, hogy a fiatalok milyennek látják a 20. századi magyar történelem legfelemelőbb eseménysorát az egyetemisták követeléseinek megfogalmazásától a békés tüntetésen át a fegyverek ropogásáig. A pályázatra 22 pályamű érkezett dokumentumfilm és kisjátékfilm kategóriákban. A díjazottak pénzjutalomban részesültek és oklevelet vehettek át az egyetem és a város vezetőitől.

Az ünnepségsorozat az „Utak és tévutak az 50-es évek tudománypolitikájában” című tudományos konferenciával folytatódott a központi épület Aulájában, ahol az évforduló kapcsán több tudományterületet átfogó előadások hangzottak el – többek között – az ’50-es évek Magyarországának jogász- és orvosképzésről, a humán- és társadalomtudományok helyzetéről, de még a zenetudományról, valamint a mezőgazdaság számára ártalmas átalakításokról és a II. világháborút követő évtizedek teológiai kérdéseiről is.

Az ünnepi programsorozat október 23-án 11 órától a Debreceni Egyetem szenátusának és Debrecen város közgyűlésének együttes ünnepi ülésével folytatódik a Főépület Aulájában.