„Élj a szíved szerint”

Egyetem

Már gyermekkorban érdemes elkezdeni a legveszélyesebb betegség megelőzését: a szív világnapján szűrővizsgálatok és előadások hívják fel a figyelmet a kockázatokra.
Hazánkban minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. A fejlett országokban világszerte vezető haláloknak számító betegség azonban kivédhető lenne. Erre hívja fel a figyelmet a szív világnapja szeptember 25-én Debrecenben is. A Fórum bevásárlóközpontban 10 és 16 óra között a Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézete és a Kenézy Kórház szakemberei felvilágosító előadásokkal, szűrővizsgálatokkal várják az egészségtudatos közönséget. Bemutatkozik a nemrég nyílt egyetemi Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ, illetve zenés-táncos programok is lesznek.

– Magyarországon az évi 130 ezer haláleset fele valamilyen szív- és érrendszeri betegségre vezethető vissza. Ez nagyon magas halálozási arány, holott a kockázati tényezők ismeretében a betegség megelőzhető – mondta Czuriga István egyetemi tanár.

A betegség legfőbb okai a dohányzás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, illetve a cukorbetegség és a mozgásszegény életmód, az elhízás, de a genetikai tényezők is meghatározóak lehetnek. Ezek közül több már gyerekkorban is jelentkezik, így nagy felelősség hárul az iskolákra és a családokra is. A pedagógusoknak és szülőknek komoly szerepe van abban, hogy pozitív példát mutassanak a gyermekek számára az egészségmegőrzésben. Az érelmeszesedés ugyanis már gyermekkorban elkezdődhet, ám odafigyeléssel megállítható az az éveken át tartó folyamat, amely végül a betegség kialakulásához vezet.

– A megelőzés mindenkire vonatkozik, azokra is, akik egészségesek – hangsúlyozta a professzor, aki azt javasolta, érdemes az egészséget választani. A kockázati tényezők csökkentésével éveket nyerhetünk. Példaként említette, hogy egy felmérés szerint 10-15 évvel élnek tovább azok, akik lemondanak a dohányzásról.

Ma már nem csak a rizikófaktorokat tudják csökkenteni, hanem javultak a terápiás technikák, és az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően megelőző gyógyszerek is rendelkezésre állnak.

A kardiológus felhívta a figyelmet a könnyen megjegyezhető egészséges szív kódjára: 0-3-5-140-5-3-0. Az első nulla a dohányzás kiiktatására vonatkozik, a 3-as azt jelenti, hogy fussunk, sétáljunk naponta minimum 3 kilométert, vagy tornázzunk 30 percig. Az 5-ös a napi ötszöri, zöldségben, gyümölcsben gazdag egészséges étkezésre utal. A 140 az egészséges vérnyomás felső határa, a következő 5-ös, az összkoleszterin, a 3-as pedig a rossz koleszterin felső értéke. A szív kódját záró nulla az elhízás és a cukorbetegség elkerülésére figyelmeztet.

Az akut szívinfarktus kezelése sokat fejlődött az elmúlt évtizedben, a gyógyszeres és az eszközös kezelés is jobb lett. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában is alkalmazott úgynevezett katéterterápiás módszernek köszönhetően például az akut szívinfarktus korai halálozása az elmúlt 15 évben a felére csökkent. Ezt az eljárást is megismerhetik az érdeklődők szeptember 25-én, a szív világnapja debreceni rendezvényén.
unideb.hu