Miért keressük a veszélyt a strandon?

Egyetem Wellness

Veszélyes csúszdák, avagy a mire jó a borzongás élménye a strandon? Ezzel a címmel írt cikket a témáról Rády Eszter pszichológus.

Miért csúszunk le újra és újra? Miért beszéljük rá a társainkat is? Összegyűjtöttem ezzel kapcsolatosan néhány gondolatot.

1. A strandok és a strandokon található szórakoztató eszközök hagyományos élvezeteket

nyújtanak, mint

A) különféle ételek

B) szédüléssel járó, vagy az egyensúly elvesztésével járó örömök

C) szerencsejátékok.

2. A szédüléssel járó mulatságok azokkal a helyzetekkel vannak összefüggésben, ahol a maga a szorongás az egyensúly elvesztéséből, a test feletti kontroll kiiktatásából, a szilárd talajjal való kapcsolat megbomlásából születik meg. A keletkező szorongásra az egész testünket a csúszdához szorítjuk, vagy extrém erővel kapaszkodunk meg az úszógumiban.

3. Az extrém csúszdázásban (vagy más hasonló tevékenységben) három jellemző attitűd figyelhető meg:

A) a tényleges külső veszély felismerés ( „-Hú,szabdmeg, ez tényleg durva”)

B) eme külső veszély keltette félelemmel való önkéntes és szándékos szembefordulás („ Én akkor is lemegyek..”)

C) és az előző két pont mellett egyfajta magabiztos hit abban, hogy a félelem legyőzhető, a veszély a végén elmúlik, és sértetlenül érkezünk meg a biztonságot

jelentő medencébe.

4. A külső veszéllyel való szembenézés során átélt félelem, élvezet és magabiztos remény adja a borzongásos élményt, más néven a thrill alapvető jellemzőit (innen a thriller kifejezés).

5. Az ismeretlentől való félelem ősidők óta mozgatja az embert, igazi archetipikus élmény, vágyunk rá. A félelem tanult érzés, azok az állatok, akik ellenség nélkül nőttek fel nem tanúsítottak később megfelelő félelmet a ragadozóktól. A félelem során a Cannon-féle vészreakció lép működésbe, jelentős adrenalin termeléssel. A félelem és a megkönnyebbüléssel járó remény egyszerre hozza a kellemes élményt.

6. Azok az emberek, akik horrorfilmeket néznek, vagy szeretik a veszélyes csúszdákat agresszívabbak lehetnek, mint az átlag, de jobban kontrollálhatják a szorongásaikat és könnyebben dolgozzák fel a stresszt. A szakítással járó fájdalmakon, a veszteségek feldolgozásában éppen ezért sokat segít a horror és a veszélyes csúszda.