Felfedezőket vár a TTK-s nyári tábor

Egyetem

A tudomány izgalmas kérdéseivel várja az érdeklődő diákokat nyári táborában a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara.

A kriptográfia története, a valószínűségszámítás „optikai csalódásai”, színes ásványvilág, martenzites átalakulás alakmemória ötvözetekben, A vízinövények fotoszintézise, agresszív hangyák – ilyen érdekes és izgalmas témák várják a természet- és mérnöki tudományok iránt érdeklődő fiatalokat 2016. július 4-9. között a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának nyári táborában.

– A középiskolás diákok megismerhetik a karon folyó kutatásokat, valamint a tudomány izgalmas kérdéseivel foglalkozhatnak a biofizikától a hidrogeológián keresztül a kriptográfiáig. A témák között olyan kutatási szintű problémák szerepelnek, melyekkel tanulmányaik, illetve tudományos pályafutásuk során is találkozhatnak majd a diákok – tájékoztatott Pintér Ákos dékán.

A kar Biológiai és Ökológiai, Fizikai, Földtudományi, Kémiai és Matematikai Intézete változatos témaköröket kínál, amelyekbe akár egyéni ötletek is bevonhatók, ezzel is felkeltve a diákok kíváncsiságát. A tábor lakói A laboratóriumokban a legkorszerűbb eszközökkel, valamint felkészült és elkötelezett munkatársak irányításával egy-egy kutatási projektfeladatot dolgoznak ki. A tábor utolsó napján pedig konferenciát tartanak, ahol a résztvevők kutatómunkájuk eredményeit rövid prezentációkban mutatják be.

A szervezők lehetőséget kínálnak arra is, hogy az iskolákba visszatérve a diákok ősszel folytassák a kutatómunkát, akár tanárukkal együtt tartsák a kapcsolatot a TTK intézeteivel, és bekapcsolódjanak Az egyetemi tehetséggondozó programokba. A tábor során a kutatómunkát színes programokkal egészítik ki, az ismeretterjesztő előadások és laborlátogatások mellett az egyetemi diákéletet is bemutatják a szervezők.

Mivel a nyári tábor ingyenes, a diákoknak motivációs levéllel és pályamunkával kell jelentkezniük. Első lépésként egy elektronikus regisztrációs űrlapot kell kitölteni. A lapon be kell jelölni az érdeklődési kört (biológia, fizika, földrajz, kémia vagy matematika), ami alapján megjelennek a pályamunka elkészítéséhez ajánlott témák és címek. Ezt követően kell beküldeni a motivációs levelet és a 3-8 oldalas pályamunkát a ttknyaritabor@science.unideb.hu címre. A beérkezett pályázatok elbírálása után választják ki a mintegy száz diákot, akik részt vesznek a nyári táborban.
unideb.hu